Blod i spytt

Spørsmål

Oppdaget blod i spyttet etter fysisk påkjenning. Har sett det en gang før ca en uke siden. Har ikke hostet, eller harket og ingen slimdannelse. Har ikke hatt vondt i magen, men har hatt noe magesyre om natten som forsvant av seg selv og regner det er pga julemat. Var innlagt 28 okt pga hjertebank, av og til vondt i hjertet, svimmelhet og tungpust samt forknytt følelse i brystet. Har hatt EKG tester flere ganger og to ganger over natten, blodtrykk, blodprøver og røntgen to ganger over brystet. Alle testene har vert fine.
Har ringt fastlegen og må vente til 6 jan med time.
Skal også på ergometerbelastningstest to dager etter legetimen siden jeg lett blir tungpustet når jeg sykler og jogger etc.
Bekymrer meg over at det kan være noe alvorlig. Tenker på angina- sykdom , lungekreft osv....
Mange mener det er angst og stress, men siden jeg kjenner så mange fysiske ting samt at jeg nå har hatt mørkt blod i spyttet så blir jeg veldig nervøs.

Svar

Hei! Blod i spytt er ikke uvanlig. Det har ingen sammenheng med hjertesykdom som angina eller hjerteplager. Som oftest er dette helt ufarlig og skyldes små rifter i munn eller svelg/ luftveier. Det gir seg vanligvis i løpet av noen dager. Dersom du er storrøyker bør det følges opp, men du har tatt røntgen av lungene som var normalt. Det taler sterkt imot lungekreft. Noen kan ha blødningsforstyrrelser som gjør at man lettere blør og får blåmerker. Har du registrert det? Vanligvis gjør man ingenting med dette. Bekymring og angst kan forklare de fleste symptomene som du beskriver. Jeg sier ikke at det er tilfellet hos deg. Det krever grundig undersøkelser, men det har du fått og derfor kan du være trygg på at det ikke er noe farlig sykdom som ligger bak