Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Behandling av lungebetennelse

Spørsmål

Hei, Jeg fikk konstatert dobbelsidig lungebetennelse for fire dager siden av min fastlege. Hedde hatt en svært lett forkjølelse i tre dager før det plutselig utviklet seg med sterke hosteanfall, hodepine og litt feber. CRP viste 157 og fikk beskjed om lav senkning. Jeg fikk en kur med 80 Apocillin tabletter (660 mg per tablett) som skal tas over 10 dager. Føler meg rimelig "slått ut". Hoster mye (hoster dog ikke opp misfarget slim), men regner med at dette er vanlig etter bare fire dagers kur. Mine spørsmål er: Er det vanlig med så store doser pencillin? Må tilføye at jeg er en person som sjelden har vært syk bortsett fra forkjølelser (en gang tidligere lungebetennelse). Lege nevnte ingenting om etterkontroll med CT av lungene. Er ikke det viktig å få tatt? Takknemlig for svat. Mvh

Kvinne 67
Svar

Hei.


Det er helt normalt å fremdeles føle seg syk og utslått, etter kun 4 dager med penicillin mot lungebetennelse. Selv etter at kuren er ferdig, vil du kunne føle deg redusert i en god tid. Det er helt normalt, og kun å forvente.

Når det gjelder penicillindosen, så bruker du altså 660 mg, og har fått 80 tabletter som skal holde i 10 dager. Det betyr 8 tabletter i døgnet, så da regner jeg med at du bruker doseringen 2 tabletter 4 ganger daglig. Det er ikke en "høy dose", slik du spør om, men helt standard dosering, og det er det som er anbefalt ved lungebetennelse.

Du trenger ikke etterkontroll av lungene, spesielt ikke CT, ved en gjennomgått lungebetennelse, såfremt du blir helt frisk igjen. Skulle det imidlertid mot formodning bli slik videre at du fortsetter å hoste, får hyppige lungebetennelser eller annet, dvs ikke blir "helt som før" igjen, så kan det være aktuelt med et røntgenbilde av lungene, men det er altså på ingen måte noen standard anbefalt etterkontroll ved vanlige, ukompliserte tilfeller av lungebetennelse. Håper det var greit svar. God bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-