Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Astma eller angina pectoris?

Spørsmål

Hei. Kona og jeg bor mye i Thailand. Når kaldeste tiden er over her i februar, og det blir varmere og regntida starter, så har jeg tidligere år opplevd bronkie/lunge problemer med hoste og slim som kommer opp, rennende nese og øyne som sannsynligvis er allergi. Det kommer pipelyder fra lungene når jeg legger meg om kvelden. I år startet det med slim, hoste og rennende nese for omtrent halvannen måned siden. Jeg trimmer hver dag omtrent 1 time hver morgen. I begynnelsen var det ikke noe problem, men for 3 uker siden merket jeg det ble tyngre og litt vondt i lungene og bak i/rundt skuldrene og opp i kjertlene under ørene. Dette ble verre etterhvert, så jeg gikk til min legen her, og han ga meg medisin, en type antibiotika, for at slimet skal løsne bedre og for hoste. Dette får folk her i små plastposer så navnet på medisinen vet jeg ikke. Jeg tar en allergimedisin av og til når det renner som verst fra nesa. Har nå tatt dette i 6 dager og kanskje har det hjulpet litt på hosten og slimet, men det er vanskelig å si. Jeg har ikke feber. Det som er problemet er at jeg blir enda fortere sliten, og jeg må stoppe opp for eksempel når jeg klipper plenen for å hvile, og ved trim klarer jeg ikke halvparten i forhold til før dette startet, fordi det er mer vondt slik jeg forklarer ovenfor. Det sitrer ut i begge armer/fingre også mens jeg sykler og ei tid etterpå når jeg hviler. Alle disse plagene forsvinner kort tid etter at jeg har hvilt ut, kanskje 10 min etterpå er det borte. Jeg sjekket rutinemessig hjertet for omtrent 6 måneder siden, og det var da ikke noe galt. Tror det er 2 år siden jeg tok røntgen av lunger og legen sa det var helt ok. Har en liten kul bak på ryggen som har vært der et 2-3 år, vet ikke hva det er, ikke vondt, sitter under skulderbladet kanskje 3-4 cm fra midten av ryggen, tror den har vært like stor hele tiden. Skal ta røntgen av lungene og sjekke den kulen om et par dager. Vi reiser til Norge 13. Mai, så da vil jeg få dette nærmere sjekket . Hva tror du om dette? Litt skummelt, synes jeg.

Mann 66
Svar

Hei.


Jeg synes det er veldig bra at du planlegger å få dette grundig sjekket når du kommer hjem til Norge. Jeg synes dine symptomer taler i retning av astma, men det at du kjenner sitring ut i armer og fingre i aktivitet, og det går over etter ti minutter i hvile, gir en mistanke om angina pectoris / hjertekrampe. Begge deler er det naturligvis veldig viktig å få diagnostisert og behandlet.

Legen vil lytte på lungene dine, og du vil få utført "pusteprøver" (spirometri) for å se om du kan ha astma, og det kan også tenkes at du vil bli utredet for eventuell angina pectoris, for eksempel i første omgang med det som heter arbeids-EKG, hvor du tar EKG mens du sykler på en ergometersykkel.

Nå er det kun 10 dager til du reiser til Norge, og det er bra i denne sammenheng. Jeg synes du allerede nå skal bestille en time hos fastlegen, slik at det blir minst mulig venting på legetime. Skulle du få en forverring før du reiser, og da tenker jeg spesielt på brystsmerter, må du naturligvis snarest oppsøke lege der du er.


Jeg håper informasjonen er til nytte, og ønsker deg lykke til.