Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

45 år gammel røyker med blod i oppspyttet

Spørsmål

Har en stund nå følt meg tungpustet til tider, slimer ofte og det kommer i ny og ne litt blod i spyttet Hadde for en stund siden en langvarig infeksjon og der ble tatt røntgen av lunger. Der fant de ingenting. Har røkt i en del år, men er i ferd med å slutte nå. Hva kan blodet være. Føler meg også ofte trøtt og slapp. Har en del muskelsmerter i rygg og nakke.

Kvinne 45
Svar

Hei.

Du er altså en 45 år gammel kvinne som røyker, og du føler deg tungpustet og det kommer av og til litt blod opp. Du har vært røntgenundersøkt for dette, uten at man fant noen forklaring. 

Som du vet, er røykere betydelig mer utsatt for sykdom enn andre, inklusiv alvorlig sykdom som kreft. Det er helt åpenbart ikke normalt å være hverken tungpustet eller å få blod opp ved hoste, så dette må utredes videre. Det er selvfølgelig ikke slik at jeg "tror" at du har lungekreft, men vi vet samtidig at dette er en mulighet som er vesentlig større hos røykere enn andre, og det må du utredes videre for. Du bør nok derfor ta et CT-bilde av lungene, for det finnes tilfeller av lungekreft som ikke oppdages på vanlig røntgenbilde, men som vises på CT. Finner man ingenting på dette bildet, bør du kanskje undersøkes av en ØNH-lege for å se om blodet kan komme fra øvre luftveier / halsen. Ta dette opp med din lege rimelig snart.

Det er forøvrig utmerket at du nå skal slutte å røyke, uansett hva dine symptomer nå skyldes. Det er lite som har større helsegevinst, enn akkurat det å slutte å røyke. Lykke til!