Bronkitt og smitte

Bronkitt kan være smittsomt, men det kommer an på årsaken til din bronkitt. Hvor lenge kan det smitte og hvordan kan man forebygge at sykdommen smitter?

SMITTER BRONKITT: Det kommer an på hva som har forårsaket bronkitten. Den vanligste årsaken - luftveisinfeksjoner med virus - smitter. Å hoste i albuen kan redusere smitterisikoen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SMITTER BRONKITT: Det kommer an på hva som har forårsaket bronkitten. Den vanligste årsaken - luftveisinfeksjoner med virus - smitter. Å hoste i albuen kan redusere smitterisikoen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Bronkitt er en betennelse i bronkiene, som er navnet på de mindre grenene som luftrøret danner. Det er en tilstand som gir hoste, ofte om natten og forstyrrer søvnen. Man deler inn bronkitt i:

Klikk på lenkene over for å lese mer om bronkitt, symptomer, diagnose og behandling.

Ved en kronisk bronkitt skyldes betennelsen i bronkiene inhalasjon av skadelige stoffer, vanligvis tobakksrøyk, men det kan også skyldes luftforurensning eller andre irritanter. Kronisk bronkitt er ikke smittsomt, men personer med denne tilstanden er generelt mer utsatt for å få luftveisinfeksjoner, som kan smitte andre.

Ved en akutt bronkitt skyldes betennelsen i bronkieslimhinnen som regel en luftveisinfeksjon, og da vanligvis en virusinfeksjon, mens bakterieinfeksjoner er adskillig sjeldnere. (1) (2)

Mikrober

Virus står for rundt 90% av tilfellene av akutt bronkitt. De vanligste av disse er influensavirus og RS-virus (respiratorisk syncitialt virus). Bakterieinfeksjoner forekommer sjeldnere, men de kan blant annet komme som en såkalt superinfeksjon, som innebærer en infeksjon som oppstår like etter en virusinfeksjon, som følge av at virusinfeksjonen har gjort den rammede mer mottakelig for en ny infeksjon med bakterier.

Til de vanligste bakteriene som forårsaker akutt bronkitt hører Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae og Bordetella pertussis. (1) (2) (3)

LES MER: Forkjølelsesvirus

Inkubasjonstid

Akutt bronkitt har en inkubasjonstid, altså tiden det tar fra man er smittet med mikroben til man får de første symptomene, på rundt 4 til 6 dager. Inntil man utvikler hovedsymptomene, som inkluderer hyppig slimete hoste med sårhet i brystet, kan man ofte i forkant føle seg litt nedsatt i formen, med vondt i halsen, vondt i hodet, eller rennende nese. (1) (2) (3)

Smittemåte

Influensavirus er den vanligste av flere mikrober som forårsaker akutt bronkitt. Influensaviruset, som mange andre luftveisvirus, sprer seg fra person til person via væskedråper som inneholder virus, såkalt dråpesmitte. Disse dråpene spres til andre ved hosting, nysing, eller ved tale om man er nærme nok.

I tillegg kan viruset spre seg om man tar på en overflate med virus på, for deretter å ta på slimhinner, som øyne, munn eller nese.

Hvor lenge er man smittsom?

Akutt bronkitt forårsaket av virus vil ofte være smittsomt så lenge symptomene varer. Noen ganger vil man få en relativt langvarig tørrhoste i ettertid, men denne skyldes irritasjon av slimhinnen i luftveiene framfor aktiv infeksjon.

Inkubasjonstiden ved infeksjoner gir et tidsrom mellom smitte og utvikling av symptomer, og dette gjør at flere virusinfeksjoner også kan smitte andre før man selv merker symptomer. Dette tidsrommet kan ved en infeksjon med influensavirus være på rundt én dag.

Akutt bronkitt forårsaket av bakterier er i mindre grad smittsomt overfor andre, friske mennesker, men eldre, barn og immunsvekkede vil være mer utsatte for smitte. Ved oppstart av antibiotikabehandling mot en bakteriell infeksjon vil smittsomheten ofte reduseres betydelig i løpet av en dag eller to. (1) (2) (3) (4)

Smitteforebygging

For å redusere sjansen for å bli smittet med en luftveisinfeksjon, inkludert akutt bronkitt, gjelder det å unngå eksponering og å ha god hygiene. Videre følger noen prinsipper man kan følge:

  • Unngå kontakt med mennesker med luftveisinfeksjoner hvis mulig
  • Følg prinsipper for god håndhygiene, og gjerne bruk hånddesinfeksjonsmidler hyppig
  • Unngå å ta på øyne, munn og nese om du ikke er ren på hendene
  • Influensavaksine reduserer sjansen for å bli smittet med influensavirus(1) (2) (5)

Kilder:

1) healthline.com 2) mayoclinic.org 3)cdc.gov/flu/professionals/acip/clinical.htm (3) healthline.com 5) lommelegen.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer