Tung pust m.v.

Spørsmål

Hei. Har smerte/svie under brystbenet og er tungpustet. Når jeg sier tungpustet så er det ikke ekstremt tung, men mer plagsomt og ubehagelig.
Dette har kommet og gått over lang tid. (siden januar). Men nå de siste fjorten dagene har smertene og tungpusten kommet og gått flere ganger for dagen. Jeg kan sitte i ro, og plutselig få smerter og bli tung i brystet(tungpustet).
Har vært i endel fysisk aktivitet uten forverrelse, så hjertet er utelukket. Det er heller ikke astmatett jeg er, da jeg har astma i utgangspunktet. Jeg lurer på hva plagene kan skyldes?
Det kommer og går mange ganger i løpet av dagen og det hemmer meg direkte. Plagene blir ikke verre av å puste hardt inn og ut, og en pusteprøve jeg tok i april viste FVC 133% og FEV1 116% så lungene fungerer. Kjenner heller ingen smerte når jeg presser på forskjellige punkter på brystkassen. Smertene/svien sitter under brystbenet midt i brystet. Får også småe kortvarige smerter midt i ryggen av og til. Hva kan dette skyldes? Er rett å slett fortvilet over situasjonen. Har legetime den 25 mai, har vært greit å få vite hva det kan være. Har også prøvd syrenøytraliserende, men kan ikke si at det hjalp noe. Plagene blir heller ikke verre av å ligge.Relevante sykdommer/medisiner: Astma. Bruker ventoline, symbicort og singulair

Mann, 29 år

Svar

Hei.

Det er bra at du har bestilt legetime for dette, for da får du etter alt å dømme svar på hva dette kan skyldes.

Vi kan ikke stille diagnoser via internett, da vi ikke kan få undersøkt pasienten her.

Men jeg kan tenke litt høyt omkring det du skriver:

Vi kan være enige om at dette absolutt ikke klinger i retning av hverken lunger eller hjerte.

Svien under brystbeinet kan tenkes å ha med magesekk og magesyre å gjøre.

En følelse av tungpustethet, uten at man har noen tegn på at det stammer fra lungene, ser man ganske ofte. Det skyldes da svært ofte psykologiske forklaringer, dvs at man blir "opphengt" i måten man puster på, "for" oppmerksom på pusten osv osv., og det er meget lett å vikle seg inn i en blindgate med dette. Jeg kan på ingen måte påstå med noen sikkerhet at dette er forklaringen for ditt tilfelle, men det er fullt mulig.
Diskuter derfor denne muligheten med din fastlege.
Hvis det er dette som er forklaringen, vil det ofte være særdeles effektiv behandling, bare det å få rede på at dette er årsaken.

Det er også fullstendig mulig at plagene og symptomene dine kan skyldes muskulære forhold i brystkassen. Dette er også overmåte vanlige tilstander.
Ta derfor også denne muligheten opp med din lege når du skal der om 5 dager.

Håper du kan finne noe av nytte i dette svaret, og jeg ønsker deg lykke til.