Influensa og lungebetennelse i ung astmapasient

Spørsmål

Siden midten av Januar, forkjølet, influensa og videre i komplikasjoner som lungebetennelse og bihulebetennelse. Føler jeg aldri blir frisk. Leger har gitt meg Amoxicilin og nå bactram på 10d kur. CRP dansen opp og ned, men alikevel lav, 11-36 mellom kurene. Folsyre mangel og dårlig med hviteblodlegener som resulterer i bakt.infeksjon i kroppen sier lege. Sliter med mye halsvondt og tørr i svelget. Har ikke kyssesyke. Influensafølelse om kvelden. Føler jeg aldri blir helt frisk! Har et sunt kosthold og trener regelmessig, men nå går det i dårlig matlyst og utmattelse. Har en overkommelig IBS diagnose og Astma. Noen tips/råd jeg kan ta med til fastlegen min etter påske? Noen forslag til hva som er galt med meg? Er så kjei av å høre setningen: det er virus og det må gå over av seg selv. Men skjønner tankegangen, bare veldig frustrerende og aldri bli frisk. på forhånd takk for svar!

Svar

Hei,

Først vil jeg si til deg at du har vært alvorlig syk. Vi tenker ikke alltid på hvor alvorlig influensa er, men dette er en sykdom som dreper titusener av mennesker hvert år. Den ledende grunnen til at folk dør fra influensa er lungebetennelse, og det unike med influensa er at ofte kan selv unge, relativt friske mennesker bli veldig syke og dø.

Influensa er ikke det samme som forkjølelse. Viruset angriper cellene i lungene dine og i hele halsen din, nesen din osv. Lungebetennelse fra influensa involverer ofte store deler av lungene dine, og viruset forårsaker ødem, og mange andre forandringer i lungene dine. Det er ikke uvanlig at det tar ukesvis for kroppen å reparere dette. Du har i tillegg astma. Astmatikere er spesielt utsatt for influensa, og det tar dem lengre å bli friske fordi de allerede har underliggende lungeproblemer. Du skriver ikke om du har fortsatt med trening og jobb, men du skulle nok ha vært hjemme en stund, og absolutt tatt det litt rolig. Hvis du fremdeles føler det utslitt, vil jeg anbefale at du ikke trener for mye, men gå en tur hver dag fremfor å gå på helseklubb osv inntil du føler deg bedre. Noen få som får dette kan få et utmattelsessyndrom, men jeg vil si at det er for tidlig å si at det er hva som foregår med deg. Du er fremdeles innenfor den tidsrammen hvor jeg ville tro at din astma er aktiv og at du muligens fremdeles har en infeksjon i bihulene dine.

Det jeg vil foreslå for deg er at du snakker med legen din om du burde øke astmamedisinene dine, om legen kanskje vil gi deg et antibiotikum som heter azithromycin og muligens også gi deg steroider. Økning av astmamedisinene dine ville vært en vanlig ting å tenke på da du hadde lungebetennelse, men det er godt mulig du fremdeles trenger mere og oftere behandling. Azithromycin er et antibiotikum som i tillegg til å drepe en viss klasse bakterier som kan være vanlige i etterinfeksjoner fra influensa, også kan virke inflammasjonsdempende og den hjelper immunsystemet i lungeinfeksjoner. Steroider kan hjelpe deg ved å redusere inflammasjon. Fordi du har astma kan det være at astmaen din er ekstra aktiv nå og må behandles. I alvorlige tilfeller som det høres ut som at du har, er steroider i en ukes tid hjelpsomme.

Til slutt vil jeg si at du må huske på at du har vært alvorlig syk og ikke vær redd for å ta det rolig. Et av de viktigste rådene jeg kan gi deg er at du tar influensavaksinen hvert eneste år. Du ser nå hvor syk du ble av influensa, og fordi du har astma har du en øket sjanse for å bli alvorlig syk. Selv om du hadde influensa i år er du ikke nødvendigvis immun neste år. Du burde også få lungebetennelsevaksinen og meningittvaksinen hvis du ikke har den. Dette kan legen din hjelpe deg med.
Fortsett med trening og sunt kosthold som du har gjort. Det er viktig for alle, men spesielt for folk med kroniske sykdommer som astma.
Du kommer til å føle deg bedre om noen uker, men du skal vite at dette ikke er et uvanlig forløp for det som har skjedd med deg.

Lykke til,

Mvh
Nina Bryhn, MD