Infeksjonsutløst astma?

Spørsmål

Hei. Jeg er en 40 år gammel kvinne som utredes for infeksjons-utløst astma. Denne vinteren har jeg vært hyppig forkjølet, og etter 2-4 dager blir jeg tungpust. Dette kommer anfallavis, og det kan vare i flere timer når det sette i gang. Noen ganger har jeg sitter oppreist for å få sove. Jeg trodde det var lungebetennelse, men legen min antydet astma. Jeg har nå siden januar målt PEF med egen måler hjemme. Når jeg er rimelig frisk ligger denne på 450 i snitt. En gang 460 under trening. Jeg føler meg fin under trening, men er plaget med mye seigt slim når jeg trener. Siden jeg startet med målinger har jeg hatt 2 forkjølelser, og da ligger PEF ned i 370 i snitt, men kommer også ned i 330-350 i perioder. Da kjenner jeg at det er tungt å puste, jeg blir slapp og trøtt. Det laveste jeg har målt er vel 290, men jeg har kjent meg enda dårligere før jeg fikk dette måleapparatet. Nå har "er jeg så heldig" at jeg har en mann med astma. Legen min sa jeg kunne teste ut om jeg hadde effekt av Ventoline ved tungpust. Det har jeg testet. Da gikk pef fra 350 til 400 på 30 min, og jeg følte meg mye lettere i pusten. Samtidig ble jeg litt urolig og sov dårlig den natten, mulig jeg fikk litt angst av hele greia.. Så spørsmålet mitt er: Er det trolig at dette er astma? Om det ikke er astma, hva er det da? Hva er evt. beste behandling? Jeg har tenkt meg tilbake til fastlegen selvsagt, er bare ute etter en ekstra vurdering. Når jeg blir tungpust føles det nesten som at jeg har "elveblest i lungene". Det kan komme plutselig, og så etter 1-2 timer forsvinne nesten like fort som det kom.... Mvh.

Kvinne 40
Svar

Hei


Ved infeksjonsutløst astma opplever man gjerne symptomer typisk for astma kun ved luftveisinfeksjoner. Har man dette kan det også være at det tar noe lengre tid en normalt å komme seg tilbake til normalen etter infeksjonen. Det som kjennetegner infeksjonsutløst astma er at man utenom infeksjoner ikke har noen av plagene/symptomene som kjennetegner astma. Det er derfor liten grunn til å bruke astmamedisiner i perioder utenom infeksjon, i motsetning til de med astma gjennom hele året, som på det sterkeste anbefales astmamedisiner daglig året rundt. Når det er sagt så øker sjansen for luftveisinfeksjoner ved astma, slik at man må også være sikker på at det ikke ligger en ubehandlet astma i bunnen som årsak til luftveisinfeksjonene som igjen øker symptomer. 


Når det gjelder PEF så sier man at et fall på 20% fra normalverdi og samtidig typiske astmasymptomer kan være forenlig med astma. Dersom fall i PEF kun forekommer ifm. luftveisinfeksjoner, kan det være nyttig å bruke astmamedisiner kun når man har infeksjon. Det er da først og fremst såkalte b2-agonister som kan forsøkes. Sentralt i behandlingen av astma står inhalasjonssteroider, en type inhalasjonsmedisin som inneholder kortison, men disse har usikker plass i behandling av infeksjonsutløst astma hos voksne. Barn som har infeksjonsutløst astma, kan ha så mange luftveisinfeksjoner gjennom året, at de kan ha nytte av å stå på inhalasjonssteroider f.eks vinterhalvåret.


Ta med PEF-målingene dine til fastlegen og spør om du kan få en resept på hurtigvirkende b2-agonist. Som alle andre medisiner kan b2-agonister ha bivirkninger. De vanligste er hjertebank, skjelving, kramper i fingre/tær og uro. Det kan være at det var bivirkninger du fikk den natten. Da kan det kanskje være en ide å forsøke en annen type b2-agonist neste gang.


Håper dette var nyttig for deg. Lykke til!