Behandle asymptomatisk astma?

Spørsmål

Jeg fikk astma da jeg var liten, og jeg var innlagt på sykehuset flere ganger da jeg var 5-7 år. Frem til jeg var i begynnelsen av 20-årene brukte jeg medisiner fast (pulmicort, serevent, ventolin, o.l.), og jeg pleide å bli tungpusten og brukte ofte forstøverapparat når jeg ble forkjølet. Etter dette opplevde jeg at jeg stort sett ikke lenger hadde behov for medisiner, så nå tar jeg dem ytterst sjelden. Det hender noen ganger at jeg opplever meg litt tungpustet, men jeg tror det kan være mer psykisk - nettopp fordi jeg kjenner etter. Nå har jeg imidlertid hørt at astma bør reguleres med medisiner, uavhengig av om man kjenner symptomer, fordi det er fare for at det kan utvikle seg til kols senere. Faren min har for eksempel fått et forstadium til kols. Han har nok hatt underbehandlet astma. Bør jeg be fastlegen om utredning av lungene mine, for sikkerhets skyld? Hva bør jeg ellers gjøre for å holde astmaen i sjakk slik at det ikke utvikler seg?

Kvinne 37
Svar

Hei


At du nå opplever behov for astmamedisiner kun ytterst sjelden er utelukkende positivt. Det er selvfølgelig vanskelig å si for sikkert, men det kan ha dreid seg om en form for infeksjonsutløst astma i din barne- og ungdomsalder. Å da bli mindre plaget i voksen alder er ikke uvanlig.


Astma bør reguleres med medisiner, men der finnes ikke sterke holdepunkter for å regulere astma uten symptomer og-/eller funn på undersøkelser med medisiner. Det er en viss fare for å utvikle kronisk obstruktivitet, såkalt kronisk astma, men det har vært vanskelig å vise at en slik utvikling skyldes dårlig eller underbehandlet astma. Noen utvikler kronisk obstruktive luftveier til tross for antatt optimal medikamentell behandling. 


Hvis du lurer på om du har underbehandlet astma kan du kontakte fastlegen din og be om resept på en PEF-måler. Denne kan du bruke morgen og kveld over en periode for å objektivt registrere evt. variasjon i luftveismotstand fra dag til dag og uke til uke. Er det signifikant variasjon på daglig basis, kan det være at medisiner kan stabilisere dette, og at du kan bli enda bedre i pusten enn hva du er idag. Med de gode medisinene som finnes idag, synes jeg ikke man bør slå seg til ro med å nesten være helt bra i luftveiene uten å ha forsøkt alternativer. En PEF-måler vil også kunne skille hvorvidt opplevd tungpust er forårsaket av økende tranghet/obstruktivitet i luftveiene som ved astma, eller noe annet, eksempelvis stress.


Håper dette var nyttig for deg. Lykke til!