- Julestjerna er julas versting

Julestjernen er en av Norges mest solgte planter i juletida. Dessverre er den ikke spesielt allergivennlig.

JULESTJERNE: Planten er en av Norges mest populære planter i juletida. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
JULESTJERNE: Planten er en av Norges mest populære planter i juletida. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

- Julestjerna er julas versting når det gjelder luftveisplager, fortalte Helle Grøttum, leder av LHL Astma og allergi, til Lommelegen i 2019.

Hun forteller at av alle juleprodukter, er det denne populære planten de får flest tilbakemeldinger på.

- I jula finnes den overalt. Ikke bare hjemme, men også i matvarebutikker. Planten inneholder slimhinne- og hudirriterende stoffer som kan gi både tung pust, rennende nese og røde øyne. Det er en myte at det hjelper å knipe av den gule blomsten. Det har ingen effekt, sier Grøttum.

Å skylle julestjerna for å fjerne irriterende stoffer er heller ikke et alternativ, da bør man heller velge en annen plante, mener Grøttum.

LHL-LEDER: Helle Grøttum. Foto: Privat.
LHL-LEDER: Helle Grøttum. Foto: Privat. Vis mer

Allergivennlige planter

Grøttum får støtte fra Astma og allergiforbundet. De skriver på sine hjemmesider at julestjerna inneholder slimhinne- og hudirriterende stoffer, men påpeker at også at julegleden, planten med de rosa blomstene, kan gi luftveisproblemer.

- Heldigvis finnes det allergivennlige og duftsvake blomster i alle julas farger. Gode alternativer er asalea, ildtopp, julekaktus, alpefiol, peon, duftfrie roser og orkidé, opplyser Astma og allergiforbundet.

GODE ALTERNATIV: Asalia og ildtopp kan være alternativer til julestjerne. Foto: Dujdow Suksavang/ TippyTortue / Shutterstock / NTB
GODE ALTERNATIV: Asalia og ildtopp kan være alternativer til julestjerne. Foto: Dujdow Suksavang/ TippyTortue / Shutterstock / NTB Vis mer

Irriterende juletrær

Planter er ikke den eneste juletradisjonen som ikke er spesielt allergivennlig. Juletrær kan også irritere luftveiene.

- Noen kan reagere på juletrær, men det er ikke nødvendigvis selve treet de reagerer på, har Anna Bistrup, seniorrådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund (naaf), tildligere fortalt til Lommelegen.

Hun fortalte at folk kan reagere på diverse stoffer som blir dratt inn med treet som gammel pollen, muggsporer eller insekter. Barnålstrær avgir terpetinlignende gasser som kan irritere slimhinnene.

- Folk som har sensitive luftveier eller lungesyke kan oppleve symptomer som kløe, hosting og rennende nese. Astmatikere kan ha behov for ekstra astmamedisin, sier hun.

SENIORRÅDGIVER: Anna Bistrup. Foto: Privat
SENIORRÅDGIVER: Anna Bistrup. Foto: Privat Vis mer

Enkle tips

Bistrup understreker at naaf ikke advarer mot bruk av juletrær, men at det kan være lurt å være bevisst på disse plagene.

image: Allergi kan utløse eller forverre astma

Allergi kan utløse eller forverre astma

- Man trenger ikke være redd for juletrær, men ved å følge noen enkle tips kan man få en hyggeligere julefeiring, sier hun.

Seniorrådgiveren foreslår blant annet å spyle juletreet før man tar det inn. Da kan bli kvitt støv og pollen fra barnålene. Man kan også prøve å la treet stå noen dager i en kjeller eller garasje før man tar det inn i oppholdsrommet. Et plasttre kan være aktuelt.