Har du astma eller allergi? Da bør du unngå dette!

Å leve med astma og allergi kan påvirke livskvaliteten i høy grad. Det er derfor viktig å være oppmerksom på faktorer som bidrar til flere plager.

TEPPEGULV: Kan bidra til dårligere inneklima og flere symptomer hos personer med astma eller allergi. Foto: ungvar / Shutterstock / NTB
TEPPEGULV: Kan bidra til dårligere inneklima og flere symptomer hos personer med astma eller allergi. Foto: ungvar / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Det kan være veldig slitsomt og vanskelig å leve med astma og allergi. Symptomer som irriterte øyne, rennende og kløende nese, hoste og nys, eller pustevansker, kan påvirke livet og hverdagen i høy grad.

Det er godt dokumentert at dårlig inneklima kan forverre plagene hos personer med astma og allergi. Det er derfor viktig at du tenker over hvordan du kan forbedre inneklimaet i hjemmet ditt, og hva du bør unngå.

Astma -og allergi kan påvirkes av inneklimaet

Forhold i innemiljøet påvirker helsa til mange med astma og allergi. Hva som trigger en forverring av symptomene varierer fra person til person. Faktorer som fukt, manglende ventilasjon eller dårlig temperaturregulering kan bidra til et dårlig innemiljø.

En annen synder er gulvteppene.

Fra tid til annen dukker det opp påstander om at heldekkende tepper ikke lengre bidrar til dårlig inneklima, eller forverring av plager ved astma- og allergi. Studier finner imidlertid mer støv og allergener i tepper sammenliknet med glatte gulv.

Unngå heldekkende gulvteppe!

Bruk av heldekkende teppegulv er en populær løsning i åpne kontorlandskap, i noen grad i skoler og barnehager, og i private hjem. Tepper gir en bløtere overflate, og bidrar derfor til mindre støy i store rom. Mange synes også det bidrar til en hyggelig stemning.

Teppegulv kan imidlertid bidra til et dårligere innemiljø, og er knyttet til økt risiko for helseproblemer i form av forverret astma, allergi og betennelsesreaksjoner.

Det finnes ikke nok forskning til å vurdere hvor alvorlig denne risikoen er, men har du astma eller allergi er det en fordel å tenke over hvor mange tepper du har i hjemmet, og unngå heldekkende gulvtepper.

Hva er ulempene ved et teppegulv?

  • Et teppegulv tiltrekker seg støv, partikler og allergener, og kan virke som en lagringsplass for disse. Seinere kan forurensningen i teppet frigjøres og påvirke luften innenfor på nytt.
  • Tepper kan avgi stoffer som kan lukte og virke irriterende på slimhinnene hos følsomme individer.
  • Teppegulv krever mer omfattende renhold enn glatte gulv. Det er svært vanskelig å fjerne alt smuss fra tepper, og smuss synes heller ikke like godt på tepper som på glatte gulv.
  • Enkelte studier har vist sammenheng mellom teppegulv og mer diffuse helseplager, som hodepine, tretthet, øyeirritasjon og irritasjon i nese -og luftveier. Sammenhengen er imidlertid noe mer uklar, og det er derfor ikke mulig å konkludere sikkert at teppegulvet er årsaken til disse plagene.

Anbefalinger til et bedre inneklima

Det er heldigvis måter å forbedre inneklimaet på. Spesielt hvis du har barn i hjemmet, eller lider av astma- eller allergi, bør du tenke over følgende:

  • Bruk tepper med varsomhet.
  • Rengjør teppene med hyppig støvsuging av hele flaten minimum to ganger i uka, og fjern flekker løpende. I tillegg bør du støvsuge med en spesiell teppebørstesuger på mye brukte områder minst en gang i måneden, og dyprense teppet minst en gang i året.
  • Velg gulvbelegg med tanke på inneklimaet. Det er for eksempel harde gulv som tre, parkett, laminat og flis. Også gummi og linoleum kan være velegnet. Velg produkter med minst mulig avgassing og som kan rengjøres med helsevennlige metoder.
  • Ved behov for å redusere støy, bør du tenke over alternativer til tepper. Det finnes flere lydabsorberende materialer, som perforerte plater eller tekstiler, som kan monteres på tak eller vegger.

Les flere tips til et bedre innemiljø her.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer