Astma og trening

Noen som har astma reagerer med astmaanfall eller symptomer på dette når de trener. Det er ikke uvanlig at symptomene først kommer etter at man har stoppet treningsøkten.

TRENING VED ASTMA: Trening er bra for deg med astma. Men trening i kulda kan være problematisk for noen astmatikere.
TRENING VED ASTMA: Trening er bra for deg med astma. Men trening i kulda kan være problematisk for noen astmatikere. Vis mer

Astma er en kronisk betennelses- eller irritasjonstilstand i luftveiene som innebærer en overfølsomhet som kan disponere for hoste, pipende tungpust og en følelse av tetthet i brystet som kommer anfallsvis.

image: Astma og trening

Astmaanfall kan utløses av flere ulike faktorer, som allergifremkallende stoffer, tobakk, kulde, stress, med mer. En del mennesker med astma reagerer med astmaanfall eller symptomer på dette når de trener. Det er ikke uvanlig at symptomene først kommer etter at man har stoppet treningsøkten. For mer om astma generelt, se her.

Hva skjer når man trener med astma?

Astma er generelt ikke fullstendig forstått, og det finnes ulike teorier om hvorfor trening kan utløse astmaanfall. Hovedteoriene inkluderer kuldepåvirkning av luftveiene, og at treningen medfører frislipp av substanser som gir hyperreaktivitet i luftveiene hos de med astma.

Når man trekker inn mye luft (spesielt kald luft) i lungene, må luften tilpasses kroppens indre miljø. Luften må både varmes opp og gjøres fuktig, hvis ikke kan den virke irriterende på luftveiene. Når været er svært kaldt er det vanskelig å puste gjennom nesen, og hos personer med astma fører munnpusting til mer innsnevring i luftveiene siden luften ikke varmes opp like godt som når man puster gjennom nesen.

LES OGSÅ: Symptomene på astma hos voksne

Slik er ASTMA. Astma en vanlig sykdom i hele verden, og i Norge regner vi med at 11 pst av voksne har astma. Det er en betennelse og irritasjonstilstand i luftveiene. Video: Lommelegen Vis mer Vis mer

Bør de med astma slutte å trene?

Astmatikere bør ikke slutte å trene. Det er likevel viktig å huske på at trening i sterk kulde kan forverre astma, og såkalt anstrengelsesutløst astma kan være forårsaket av trening i kaldt vær over lengre tid. Trening generelt øker lungekapasiteten og er sunt for alle, inkludert mennesker med astma.

De med astma som reagerer på trening bør imidlertid ta forholdsregler før de skal trene - de bør ha god beskyttelse mot kulden foran nese og munn, samt en individuelt tilpasset astmamedisinering, og på den måten forebygge sammentrekning i luftveiene så godt det lar seg gjøre.

LES OGSÅ: Behandling av astma

ASTMAMEDISINER: Rett medisinering forebygger astmaproblemer ved trening.
ASTMAMEDISINER: Rett medisinering forebygger astmaproblemer ved trening. Vis mer

Trening om vinteren

Kald luft er som nevnt spesielt ille for en som har astma. Kald luft sliter på luftveiene, og astma forekommer oftere hos vinteridrettsutøvere enn hos andre folk. På kalde dager vil det også finnes større mengder av irriterende stoffer forbundet med forurensning i luften.

Personer med astma bør ikke bedrive kondisjonstrening ute ved temperaturer under -10 grader. For de som opplever forverring ved trening i kaldt vær, kan en varmemaske være et alternativ.

LES OGSÅ: Har barnet mitt symptomer på astma?

image: Når er det for kaldt å trene ute?

Når er det for kaldt å trene ute?

Trening og luftveisinfeksjon

Dersom man har influensa eller en annen luftveisinfeksjon bør man bli frisk igjen før man starter med en hard treningsøkt - lytt til kroppen!

Denne saken er i sin helhet oppdatert av Rune Erlandsen, lege 13.03.18. Kilder ved revisjon: NAAF, Tidsskriftet.no