Astma og trening

Noen som har astma reagerer med astmaanfall eller symptomer på dette når de trener. Det er ikke uvanlig at symptomene først kommer etter at man har stoppet treningsøkten.

TRENING VED ASTMA: Trening er bra for deg med astma. Men trening i kulda kan være problematisk for noen astmatikere.
TRENING VED ASTMA: Trening er bra for deg med astma. Men trening i kulda kan være problematisk for noen astmatikere. Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Astma er en kronisk betennelses- eller irritasjonstilstand i luftveiene som innebærer en overfølsomhet som kan disponere for hoste, pipende tungpust og en følelse av tetthet i brystet som kommer anfallsvis.

Astma og trening

Astmaanfall kan utløses av flere ulike faktorer, som allergifremkallende stoffer, tobakk, kulde, stress, med mer. En del mennesker med astma reagerer med astmaanfall eller symptomer på dette når de trener. Det er ikke uvanlig at symptomene først kommer etter at man har stoppet treningsøkten. For mer om astma generelt, se her.

Hva skjer når man trener med astma?

Astma er generelt ikke fullstendig forstått, og det finnes ulike teorier om hvorfor trening kan utløse astmaanfall. Hovedteoriene inkluderer kuldepåvirkning av luftveiene, og at treningen medfører frislipp av substanser som gir hyperreaktivitet i luftveiene hos de med astma.

Når man trekker inn mye luft (spesielt kald luft) i lungene, må luften tilpasses kroppens indre miljø. Luften må både varmes opp og gjøres fuktig, hvis ikke kan den virke irriterende på luftveiene. Når været er svært kaldt er det vanskelig å puste gjennom nesen, og hos personer med astma fører munnpusting til mer innsnevring i luftveiene siden luften ikke varmes opp like godt som når man puster gjennom nesen.

LES OGSÅ: Symptomene på astma hos voksne

Slik er ASTMA. Astma en vanlig sykdom i hele verden, og i Norge regner vi med at 11 pst av voksne har astma. Det er en betennelse og irritasjonstilstand i luftveiene. Video: Lommelegen Vis mer Vis mer

Bør de med astma slutte å trene?

Astmatikere bør ikke slutte å trene. Det er likevel viktig å huske på at trening i sterk kulde kan forverre astma, og såkalt anstrengelsesutløst astma kan være forårsaket av trening i kaldt vær over lengre tid. Trening generelt øker lungekapasiteten og er sunt for alle, inkludert mennesker med astma.

De med astma som reagerer på trening bør imidlertid ta forholdsregler før de skal trene - de bør ha god beskyttelse mot kulden foran nese og munn, samt en individuelt tilpasset astmamedisinering, og på den måten forebygge sammentrekning i luftveiene så godt det lar seg gjøre.

LES OGSÅ: Behandling av astma

ASTMAMEDISINER: Rett medisinering forebygger astmaproblemer ved trening.
ASTMAMEDISINER: Rett medisinering forebygger astmaproblemer ved trening. Vis mer

Trening om vinteren

Kald luft er som nevnt spesielt ille for en som har astma. Kald luft sliter på luftveiene, og astma forekommer oftere hos vinteridrettsutøvere enn hos andre folk. På kalde dager vil det også finnes større mengder av irriterende stoffer forbundet med forurensning i luften.

Personer med astma bør ikke bedrive kondisjonstrening ute ved temperaturer under -10 grader. For de som opplever forverring ved trening i kaldt vær, kan en varmemaske være et alternativ.

LES OGSÅ: Har barnet mitt symptomer på astma?

Trening og luftveisinfeksjon

Dersom man har influensa eller en annen luftveisinfeksjon bør man bli frisk igjen før man starter med en hard treningsøkt - lytt til kroppen!

Denne saken er i sin helhet oppdatert av Rune Erlandsen, lege 13.03.18. Kilder ved revisjon: NAAF, Tidsskriftet.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer