5 gode råd ved astma

Astma kan påvirke livskvaliteten. Uansett hvor plaget du er, bør du følge disse rådene.

ASTMA: Noen har nytte av inhalasjonsmedisin i forbindelse med trening. Foto: Lopolo / Shutterstock / NTB
ASTMA: Noen har nytte av inhalasjonsmedisin i forbindelse med trening. Foto: Lopolo / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

For mennesker med astma er det veldig forskjellig hvor mye astmaen påvirker hverdagen. Uansett hvor plaget du er, er det flere tiltak som kan hjelpe symptomene og øke livskvaliteten.

Råd 1: Ta din daglige medisin

Det er viktig at du tar medisinen som legen har gitt deg. Hvis du får daglige, forebyggende medisin, er det viktig at du tar denne selv om du er inne i en god periode med få symptomer. Hvis du stopper med behandlingen risikerer du at astmaen blir verre.

Hvis du våkner om natta med hoste, har ofte pipende, hvesende pust eller hiver etter pusten, er dette tegn på at du ikke har kontroll på astmaen din. Da bør du gå til legen for å få dette undersøkt, og behandlingen justert.

Råd 2: Unngå det som forverrer din astma

Flere faktorer kan trigge din astma, spesielt hvis du også er allergisk. Det kan være pollen, støv, dyrehår, røyk, damp, kald luft, dårlig inneklima eller sterk parfyme.

Hvis du tidligere for eksempel har opplevd forverring av symptomene ved tett kontakt med katter, bør du så vidt mulig unngå å være tett på en katt i framtida.

Pollen og husstøv er vanskelig å unngå. Ved pollenallergi kan det være du vil ha nytte av allergivaksinering. Det er også flere tiltak du kan gjøre for å forbedre inneklimaet, for eksempel hyppig vask i hjemmet, innredning med enkle møbler og tregulv i stedet for tepper.

Råd 3: Hold deg fysisk aktiv!

En del med astma er lite fysisk aktive fordi de frykter å framprovosere astmaanfall. Å være fysisk aktiv er imidlertid viktig for både fysisk og psykisk helse, også for deg med astma. Faktisk kan fysiske aktivitet føre til bedre astmakontroll og redusert behov for medisiner.

Likevel kan det være at den fysiske aktiviteten krever ekstra tilrettelegging og medisinering. Snakk med fastlegen om hvorvidt du skal medisineres i forbindelse med trening, for eksempel med inhalasjonsmedisin et kvarter før du skal være aktiv. Sørg også for å varme godt opp før trening med høy intensitet, og trappe rolig ned igjen etter trening.

Noen ganger er terskelen høy for å komme i gang med fysisk aktivitet. Da kan det være en god hjelp å trene i grupper eller sammen med en personlig trener eller fysioterapeut. Mange kommuner har frisklivssentraler, hvor du kan delta gratis. Har du astma kan det også være du har rett til fysioterapi. Snakk med fastlegen om dette.

Råd 4: Beskytt deg i kulden

Mange med astma opplever forverring av symptomene i høst- og vintermånedene. Da kan det være du har nytte av å øke de faste medisinene dine. Snakk med fastlegen din hvis dette er relevant for deg.

Det er også flere tiltak du selv kan gjøre for å minske symptomene på kalde dager. Les mer om dette her.

Råd 5: Stump røyken!

Røyking er utrolig usunt for alle. Lungene er blant de organene som blir mest skadet av røyking. Røyking forsterker den astmatiske betennelsen i luftveiene og gjør sykdommen vanskeligere å behandle. Har du astma vil røyking derfor forverre sykdommen betydelig.

Astmapasienter som røyker har flere symptomer, dårligere astmakontroll og økt risiko for akutte sykehusinnleggelser.

Les mer om hvordan du best slutter med røyking her.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer