Røykehoste

Kronisk hoste hos dem som røyker er et fenomen som mange er kjent med. Men hva er egentlig årsaken og kan man gjøre noe med det?

RØYKEHOSTE: Røykehoste er som navnet tilsier en hoste som oppstår grunnet røyking. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock.
RØYKEHOSTE: Røykehoste er som navnet tilsier en hoste som oppstår grunnet røyking. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Røykehoste er en hoste som ofte utvikler seg hos dem som har røykt over tid. Hosten kalles ofte kronisk – altså at den er til stede over flere uker.

LES OGSÅ: Kronisk hoste – hva er årsaken til langvarig hoste

Årsak

Innpusting av sigarettrøyk er kjent for å gi både hoste og irritasjon i luftveiene. Luftveiene våre er kledd med små flimmerhår, som på fagspråket kalles cilier. Flimmerhårene er til stede fra nesen til de nederste delene av luftveiene. Funksjonen til flimmerhårene er å beskytte luftveiene våre ved å rense dem.

Flimmerhårene står i et lag med slim, som blant annet fanger opp døde celler, støv, bakterier med mer. Flimmerhårene feier opp slimet fra de nedre delene av luftveiene, slik at vi kan hoste det opp og dermed bli kvitt avfallsstoffene slimet har fanget.

Når man røyker hemmer man flimmerhårene ved at giftstoffene i røyken forstyrrer flimmerhårene sin evne til å bevege seg og rense luftveiene. Flimmerhårene blir mindre effektive, og over tid kan de ødelegges. Det er også studier som tyder på at flimmerhårene blir kortere ved røyking, og derav mindre effektive. Når vi ikke har flimmerhår som hjelper oss med å få opp slimet må vi selv hoste mye for å få transportert slimet opp fra nedre deler av luftveiene. Det er dette som skjer hos røykere, grunnet mangel på effektive flimmerhår må man selv kompensere med hosting. (1, 2, 3, 4)

FLIMMERHÅR: Illustrasjon av flimmerhår som kler innsiden av luftveiene. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock.
FLIMMERHÅR: Illustrasjon av flimmerhår som kler innsiden av luftveiene. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Vis mer



Utbredelse

Røykehoste er en vanlig tilstand hos dem som røyker, særlig de som har røykt over tid er mer disponert for å få røykehoste.

LES OGSÅ: Tørrhoste – når er det grunn til bekymring?

Symptomer

Symptomer på røykerhoste er som navnet tilsier; hoste. Hosten kan variere, noen opplever mer tørrhoste mens andre opplever mer slimhoste. Ofte er hosten mer tørr i starten og utvikler seg etter hvert til mer slimhoste. Fargen på slimet kan også variere.

Mange opplever at hosten er verre om morgen når man våkner, så forbedres den utover dagen. Grunnen til dette er at når man sover så røyker man ikke. Kroppen bruker tiden på natten til å reparere flimmerhårene da de ikke utsettes for giftstoffene i røyken. På morgenen når man våkner har flimmerhårene sin funksjon blitt bedre, og de feier da opp slimet som har samlet seg, som man så hoster opp. (5)

Forløp

Røykehoste utvikler seg og forverres ofte etter hvor lenge og hvor mye man røyker. Hvis man slutter å røyke vil ofte plagene bedres etter noen uker. (4, 5)

Dette skjer med kroppen når du slutter å røyke

Undersøkelse og diagnose

Diagnosen røykehoste er en såkalt utelukkelsesdiagnose, altså at man utelukker andre årsaker til hosten. Det finnes ingen test man kan ta for å påvise at hosten er røykehoste. Ofte vil legen utrede med flere undersøkelser, eksempelvis bildeundersøkelse av lungene, dette er for å utelukke at det ikke er andre årsaker til hosten. Tester som ser etter tilstedeværelse av infeksjon i form av bakterier eller virus. Samt å lytte over lungene med stetoskop.

LYTTE OVER LUNGENE: Ved hoste er det vanlig at legen lytter over lungene. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock.
LYTTE OVER LUNGENE: Ved hoste er det vanlig at legen lytter over lungene. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Vis mer

Røykehoste kan være et symptom på sykdom i lungene. Det anbefales derfor også å gjøre spirometri hvis man er over 40 år og har symptomer på røykehoste for å se om det er tegn til lungesykdom, eksempelvis KOLS. (5, 6)

LES MER OM: Alt om røntgenundersøkelser

Hva annet kan det være

Det er flere tilstander som kan ligne på røykehoste, deriblant alvorlige sykdommer. Ved endring i hoste eller slim/oppspytt hos røykere skal man ta kontakt med lege.

Nedenfor beskrives noen andre tilstander som kan foreligge ved hoste.

  • Lungekreft: Hoste er et av symptomene ved lungekreft. Særlig endret hostemønster, endret oppspytt/slim hos røykere skal alltid tas på alvor. Man skal ha lav terskel for å oppsøke lege. Hoste/oppspytt/slim med blod er et alvorlig symptom og skal alltid undersøkes videre med tanke på lungekreft.
  • KOLS
  • Sure oppstøt: Sure oppstøt kan gi irritasjon i luftveiene som fører til hoste. Grunnen er at ved oppstøt kommer det opp magesyre i spiserøret, små deler av magesyren kan havne feil og ende opp i luftveiene og derav gi irritasjon i form av hoste.
  • Luftveisinfeksjon, bronkitt: Luftveisinfeksjon hemmer også flimmerhårene, det er derfor man ofte opplever økt hosting under en forkjølelse.
  • Hjertesvikt
  • Astma
  • Bivirkning av medisiner: Flere medisiner har hoste som bivirkning, der iblant ACE-hemmer som er en medisin som brukes både mot høyt blodtrykk og hjertesvikt.
  • Postnasal drypp syndrom: Postnasal drypp syndrom er en tilstand der man vanligvis har rennende eller tett nese, kløende hals og slim som renner ned fra nesen til svelg/hals. Årsaken er som regel kronisk rhinitt (enten allergisk eller ikke-allergisk) eller kronisk sinusitt. (5, 7)

Når oppsøke lege

Man burde ha lav terskel for å oppsøke lege ved hoste som har tilkommet eller forandret seg hos røykere. Det samme gjelder endringer i slim/oppspytt, både i farge, hyppighet, lukt og konsistens.

Ved endring i kronisk hoste, eller at man går fra å ikke ha/nesten ikke ha hoste til å hoste mye, skal man alltid oppsøke legen raskt. Endringene kan være små, eksempelvis endret lyd når du hoster, det føles annerledes å hoste, endret slim, eller endret hyppighet på hosten, – lege burde uansett oppsøkes. Symptomer som blodig slim eller oppspytt er ikke vanlige symptomer på røykehoste, ved slike symptomer bør lege oppsøkes raskt. (5, 6)

LES MER OM: Hoster opp blod: Hva kan være årsaken?

Behandling

  • Røykeslutt: Den beste behandlingen er å gjøre noe med årsaken til problemet – som er røyken. Etter at man slutter å røyke vil man gradvis merke bedring i hosten fordi flimmerhårene får tilbake sin funksjon. Noen opplever forbigående forverring av hosten etter røykeslutt, men dette vil nesten alltid bedre seg over tid.
RØYKESLUTT: Den beste behandlingen mot røykehoste er å gjøre noe med årsaken til problemet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock.
RØYKESLUTT: Den beste behandlingen mot røykehoste er å gjøre noe med årsaken til problemet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Vis mer

Øvrig er det andre tiltak som man kan forsøke for å redusere hosten, noen slike tiltak er:

  • Passelig væskeinntak – ikke være dehydrert. Hvis man er dehydrert kan slimet i luftveiene bli tykkere og vanskeligere å få opp, som kan forverre hosten.
  • Ligge med hodet litt forhøyet når man sover.
  • Mange forsøker andre tiltak mot hosten, slik som blant annet drops, slimløsende midler og varm drikke. Honning kan også hjelpe.
  • Unngå andre stoffer som kan gi luftveisirritasjon og hoste. Eksempelvis unngå mugg, støv, kjemikalier og lignende som kan forverre irritasjonen i luftveiene.

Hosten har en funksjon, det å dempe hosten med hostedempende medisiner er derfor som regel ikke en god løsning. Ved svært plagsom hoste kan hostedempende medisiner være aktuelt i perioder, men slike beslutninger bør alltid tas i samråd med lege. (4, 5, 8)

LES MER OM:

Prognose

Har man fått røykehosten vil hosten som regel forbli til stede så lenge man røyker og kan forverres over tid. Som nevnt tidligere blir hosten ofte bedre når man slutter å røyke.

Hosten i seg selv er plagsom, men røyk er også den vanligste årsaken til lungekreft. Når flimmerhårene ikke fungerer slik de skal med å transportere opp støv, partikler og giftstoffer fra luftveiene, vil giftstoffene i røyken bli liggende i luftveiene og vil ha mulighet til å gjøre mer skade, noe som man tenker kan føre til lungekreft og forverring av KOLS.

Flimmerhårene våre er et viktig forsvar mot virus, bakterier og partikler vi puster inn. Når flimmerhårene sin evne til å fjerne slim reduseres blir man mer sårbar for infeksjon fra bakterier og virus som pustes inn. Røykere, og særlig de som har KOLS, er sårbare for luftveisinfeksjoner og kan få et alvorlig sykdomsforløp som i verste tilfelle kan føre til død. Flere studier viser at røykere som plages med hoste og slim er mer utsatt for luftveisinfeksjoner. (4, 9)

LES MER:

Kilder

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer