Pleuritt: Betennelse i lungesekken

Raskt, overfladisk pust og smerter i brystet er vanlige symptomer.

BETENT LUNGESEKK: Virus og bakterier er den vanligste årsaken. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
BETENT LUNGESEKK: Virus og bakterier er den vanligste årsaken. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Betennelse i lungesekkern har den medisinske betegnelsen: pleuritt.

Lungene omgis av en ytre og indre lungehinne. Mellom de to hinnene er det væske som gjør at lungene kan bevege seg fritt i forhold til brystveggen. En betennelse inne i denne lungesekken kan ha flere årsaker, men det vanligste er virus og bakterier.

LUNGEHINNENE: Lungene har to hinner, en ytre (parietal pleura) og en indre (Visceral plaura) Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
LUNGEHINNENE: Lungene har to hinner, en ytre (parietal pleura) og en indre (Visceral plaura) Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Årsaker:

Betennelse i lungesekken kan skyldes:

Sykdomstegn

Avgrenset smertefullt område i brystkassen. Pusten blir ofte rask og overflatisk, og brystkassen beveger seg mindre på den siden som er rammet.

Kan det være noe annet?

Det er flere diagnoser som kan ha lignende symptomer, som må utelukkes.

Når oppsøke lege?

Du skal alltid oppsøke lege hvis du har problemer med å puste. Ved rask pust og smerter, ring fastlege eller legevakt. Ved store problemer med å puste ring 113.

Behandling

Behandlingen retter seg etter årsaken (som legen først må finne). Uavhengig av årsaken kan acetylsalicylsyre og andre betennelsesdempende midler (naproksen, ibuprofen, diklofenak og tilsvarende) ha god smertelindrende virkning.

Revisjon:

Revisjon 15.11.2021 av: Elisabeth Lofthus, sykepleier. Kilde: 1) BMJ
Revisjon 15.12.2018 av: Nina Bryhn, lege/indremedisiner
Revisjon 27.04.07 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege
Opprinnelig skrevet 01.01.2000 av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen, leger

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer