Hvor lenge er det vanlig å hoste?

Forkjølelsesvirus er vanligste årsak, men varer hosten lenge må man vurdere andre årsaker.

BESKYTTER LUNGENE: Hoste er en bra forsvarsmekanisme, men blir den veldig langvarig bør du oppsøke lege. Foto: Orawan Pattarawimonchai / Shutterstock / NTB
BESKYTTER LUNGENE: Hoste er en bra forsvarsmekanisme, men blir den veldig langvarig bør du oppsøke lege. Foto: Orawan Pattarawimonchai / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hoste er en viktig forsvarsmekanisme for å hindre at slim og fremmedlegemer kommer ned i de nedre luftveiene. Det er flere årsaker til langvarig hoste. Vanligvis er det en virusinfeksjon som gjør at du hoster. Hosten kan både være slimhoste og tørrhoste.

Kortvarig hoste er definert som hoste i kortere tid enn 3 uker.
Langvarig hoste er definert av hoste som varer lengre enn 3 uker. (1)

Hvor lenge er det vanlig å hoste etter forkjølelse?

Forkjølelsen går stort sett over av seg selv i løpet av 7–10 dager. Hosten kan imidlertid vare i tre uker eller mer.

De fleste voksne opplever å bli forkjølet to til tre ganger årlig, og barn enda oftere. Forkjølelse forårsakes av ulike forkjølelsesvirus, rhinovirus, parainfluensa og RS-virus er eksempler på vanlige typer. Ved nyoppstått hoste bør du også teste deg for covid-19 jfr. nasjonale helsemyndigheters råd.

Kan det være andre årsaker til at jeg hoster?

Hoste er et veldig vanlig symptom på en virusinfeksjon, men det finnes også andre årsaker til langvarig hoste.

Irritasjon av luftveier, bronkitt, astma, kikhoste, tuberkulose, lungefibrose og kols er eksempel på andre årsaker. Lungekreft er en fryktet sykdom, heldigvis er det sjeldent det som er årsaken til langvarig hoste. Likevel er det viktig å få avkreftet dette hvis hosten ikke går over.

LES MER: Hoste: Hva kan årsaken være?

Når bør man gå til lege med hoste?

Oppsøk lege dersom hosten er langvarig og varer mer enn 3-4 uker. Hvis du får kraftig hoste med tungpust og/eller piping i brystet, bør du oppsøke lege snarlig.

Kilder:

1) LVH: Symptomdiagnoser Hoste 2) https://www.lommelegen.no/infeksjoner/forkj%C3%B8lelse/artikkel/forkjolelse-som-ikke-gar-over/74651377

3) https://www.lommelegen.no/lunger/artikkel/hoste-hva-kan-arsaken-vaere/70514721

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer