Hva hjelper mot hoste?

Enkelte legemidler har ingen dokumentert effekt.

HOSTE: Det er mange årsaker til hoste. Dette er rådene som kan hjelpe. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
HOSTE: Det er mange årsaker til hoste. Dette er rådene som kan hjelpe. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Hoste er en viktig forsvarsmekanisme for å hindre at slim og fremmedlegemer kommer ned i de nedre luftveiene. Hoste er også en normal respons utløst av reseptorer som har blitt stimulert eller irritert.

En rekke tilstander kan gi hoste som symptom. Blant annet infeksjoner og obstruktive lungesykdommer eller hjerte og karsykdommer, opplyste Lommelegen tidligere.

- Hoste kan ha mange årsaker. Det er vanlig å hoste mange uker etter en virusinfeksjon i luftveiene, og noen ganger er det en bakterielle infeksjon i lungene, eller annen alvorlig sykdom som er grunnen, sier allemennlege Marte Kvittum Tangen.

ALLMENNLEGE: Marte Kvittum Tangen. Foto: Legeforeningen.
ALLMENNLEGE: Marte Kvittum Tangen. Foto: Legeforeningen. Vis mer

Slim og tørrhoste

Hoste kan arte seg som tørrhoste eller slimhoste. Ved en vanlig luftveisinfeksjon er tørrhoste det vanligste, og da kommer det ikke opp slim når man hoster.

Ved slimhoste derimot, hoster man opp slim. Dette er kroppens måte å få slimet opp, og man bør derfor ikke bruke hostedempende midler, opplyste Lommelegen tidligere.

Reseptfri hostesaft gir ingen effekt

Ifølge Tangen har hostesaft som reseptfrie legemidler ingen effekt. Hun får støtte fra norsk legemiddelhåndbok som skriver at de fleste legemidler innen gruppen hostemiksturer har liten, eller ingen dokumentert terapeutisk effekt.

- Det finnes derfor ingen grunnlag som kan rettferdiggjøre den utbredte bruk av kamfer, mentol, ammoniumklorid, sorbimakrogoler og guaifenesin. Det er motstridende data om nytten av slimløsende preparater, men man kan ikke utelukke en eventuell beskjeden effekt, opplyser nettsiden.

image: Akutt bronkitt

Akutt bronkitt

Sterke hostedempende opioider

Ved tørr og smertefull hoste, særlig når hosten hindrer søvn, kan opioider benyttes. Opioider virker hostestillende ved å bryte hosterefleksen sentralt, men har også narkotiske egenskaper som gir døsighet, forstoppelse, med fare for avhengighet og hemmelse av pusten.

Noskapin er et unntak, men har en relativt svak hostedempende effekt, ifølge norsk legemiddelhåndbok. De anbefaler likevel at dette legemiddelet forsøkes før sterke hostestillenende som kodein, etylmorfin og hydrokodon. Bruken bør innskrenkes til under en uke ved akutte tilstander med plagsom irritasjonshoste. Noskapin kan kjøpes på apotek uten respept som tabeletter eller mikstur.

Unngå irritanter

Røyking er ifølge Felleskatalogen den mest alminnelige årsaken til kronisk hoste, derfor er røykeslutt å anbefale. Man bør også unngå støv, røyk og skadelig damp.

image: Ny studie bekrefter at kjerringrådet faktisk virker ved hoste

Ny studie bekrefter at kjerringrådet faktisk virker ved hoste

Drikk honning

Honning er et gammel «kjerringråd» mot hoste. En kunnskapsoppsummering av all tidligere forskning på området, fra anerkjente Cochrane Collaboration, konkluderer med at honning kan ha moderat effekt mot hoste.

Etter samlet analyse konkluderte forskerne med at ved en øvre luftveisinfeksjon er honning trolig er mer effektivt mot hoste enn ingen medisin eller narremedisin.

Det medisinske oppslagsverket Uptodate anbefaler, på bakgrunn av den nye forskningen, honning som behandling til barn med hoste og øvre luftveisinfeksjon. De skriver at en halv til en teskje honning kan gis direkte eller løst i drikke, skrev Lommelegen tidligere.

OBS! Honning skal ikke gis til barn under 1 år, på grunn av risiko for spedbarnsbotulisme

Oppdatert 21.12.2021, av Elisabeth Lofthus, sykepleier