Hva er eilo?

Eilo er en tilstand som ofte forveksles med astma da de har flere like symptomer. Så hva er egentlig eilo? Og hva er forskjellen på eilo og astma?

TUNGPUST UNDER TRENING: Eilo er en tilstand der man under anstrengelse opplever tungpust. Foto: frantic00 / NTB
TUNGPUST UNDER TRENING: Eilo er en tilstand der man under anstrengelse opplever tungpust. Foto: frantic00 / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er eilo?

Eilo er en forkortelse for exercise induced larynx obstruction, som oversatt til norsk betyr anstrengelses-/treningsutløst obstruksjon av strupehodet. Som navnet gir hint om er eilo en tilstand der man under anstrengelse opplever pustebesvær og får symptomer i form av tungpust og pipende og hvesende lyder.

Det er særlig under maksimal anstrengelse symptomene kommer, og det er innpust som særlig er vanskelig. Man kan oppleve at man ikke får tilstrekkelig med luft, som igjen kan medføre hyperventilasjon og panikkanfall.

Eilo sees hyppigst hos aktive unge, der de fleste studiene rapporterer at det er mer vanlig hos jenter enn gutter. Tilstanden kan ligne på astma, og forveksles derfor ofte. (1, 2, 3)

Årsak

Årsaken til eilo er en uhensiktsmessig innsnevring i luftveiene under trening. Det er flere måter å beskrive og klassifiserer det som skjer i luftveiene ved eilo, men samlet kan man si at ved eilo vil strukturene i luftveiene over stemmebåndene samt stemmebåndene innsnevres uhensiktsmessig under trening.

Ved astma er det en obstruksjon i de små luftveiene som kalles bronkiene, ved eilo sitter problemet lengre oppe i luftveiene, i nivå med stemmebåndene og i strukturene over stemmebåndet. Det er altså ikke samme årsak som gir plagene ved astma og eilo. Men det er viktig å huske på at eilo kan forekomme sammen med andre tilstander, slik som eksempelvis astma, man kan altså ha begge deler. (1, 2, 3)

Symptomer

Symptomene ved eilo er tungpust og pustebesvær under anstrengelse, og ofte jo hardere trening jo mer uttalte er symptomene. Andre vanlige symptomer er pipe- og hveselyder under anstrengelse som oftest kommer sammen med tungpust. Hoste, heshet, vanskelig å svelge spytt, følelse av en klump i halsen kan også forekomme.

Uttalt pustebesvær er svært ubehagelig og dette kan medføre at man får panikk, som kan utvikle seg til panikkanfall. (1, 2, 3)

Utredning

Utredning kan variere fra person til person, og avhenger litt av hva man tenker kan være andre årsaker til symptomene.

Det er vanlig med en god sykehistorie, slik at man får klarhet i når plagene oppstår, og om det er andre faktorer som kan være med på å utløse plagene. En fysisk undersøkelse er også vanlig, der man blant annet lytter på lunger og hjertet.

Spirometri, altså en lungefunksjonsundersøkelse er ofte med i utredningen. Det samme gjelder tredemølletest, der man ser om symptomene kommer frem under trening.

Andre aktuelle prøver kan være blodprøver, allergiprøver, røntgenundersøkelser med mer. (1, 2, 3)

LES OGSÅ: Ulike typer astma

SPIROMETRI: Spirometri er en lungefunksjonsundersøkelse og er ofte med i utredningen ved eilo. Foto: Koldunova Anna / NTB
SPIROMETRI: Spirometri er en lungefunksjonsundersøkelse og er ofte med i utredningen ved eilo. Foto: Koldunova Anna / NTB Vis mer

Diagnose

Diagnosen ved eilo kan settes ved at man fører en bøyelig slange med kamera (skop) ned via nesen til strukturene i luftveiene som man ønsker å se på, altså stemmebåndene og strukturene over. Samtidig som man ser på disse strukturene gjennomføres det en treningsøkt enten på sykkel eller trdemølle som fremprovoser symptomene. Man får dermed sett på de aktuelle strukturene i luftveien under trening.

Undersøkelsen kalles continous laryngoscopy during exercise (CLE), og er en ganske omfattende undersøkelse, det er derfor begrenset hvem man gjør dette på. (1, 2, 3)

Behandling

God forklarlig på hva som er årsaken til plagene er en viktig del av behandlingen. Det er viktig at de som har eilo skjønner hva som er årsaken til problemene og at tilstanden ikke er farlig selv om symptomene er ubehagelige. Riktig bruk av pusting og gode pusteteknikker er en viktig del av behandlingen. Logopedi kan også være aktuelt, og trening der man lærere å slappe av i viktige muskler i halsen.

Enkelte har et hinder over stemmebåndene, da kan operasjon være aktuelt.

Astma er en diagnose som flere kan ha fått feilaktig, hvis dette er tilfelle bør feilaktige astmamedisiner fjernes. Det pågår imidlertid et studie i Norge som ser på effekten av en astmamedisin også ved eilo. (1, 2, 3)

Kilder

1) Olin T. J. Exercise-induced laryngeal obstruction. Uptodate 2) Sayad E, Das S. Exercise Induced Laryngeal Obstruction. [Updated 2021 Jan 15]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK556148/ 3) Helsebiblioteket.no, Pediatriveiledere, 7.9 Exercise indusert laryngeal obstruksjon

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer