Hoste: Hva kan årsaken være?

Hoste er oftest symptom på en infeksjon, men det finnes også andre grunner til hoste.

TEGN PÅ INFEKSJON? Slimhoste og tørrhoste kan begge være tegn på infeksjon, men det finnes også andre årsaker. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock.
TEGN PÅ INFEKSJON? Slimhoste og tørrhoste kan begge være tegn på infeksjon, men det finnes også andre årsaker. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hoste har den medisinsk betegnelsen: tussis, fra latin.

Hoste er en viktig forsvarsmekanisme for å hindre at slim og fremmedlegemer kommer ned i de nedre luftveiene. Man vet at grupper med nedsatt hosterefleks, som for eksempel spedbarn, eldre, og slagpasienter, er mer utsatte for å få lungebetennelse.

Hoste er en normal respons utløst av reseptorer som har blitt stimulert eller irritert. Dette fører til at mellomgulvet bygger opp et trykk, mens stemmebåndene holder igjen, inntil hosten slippes løs, mer eller mindre frivillig.

Årsaker

En rekke tilstander kan gi hoste som symptom. Mange luftveisinfeksjoner smitter via dråpesmitte, og derfor er det hensiktsmessig for disse mikrobene at de kan få verten (den syke) til å hoste, noe som øker sjansen for å kunne spre seg til andre verter. Videre følger noen årsaker til tørrhoste, slimhoste og kronisk hoste:

Irritasjon av luftveiene

 • Røyking.
 • Inhalasjon av støv, gass eller damp.

Infeksjoner

 • Vanlige virusinfeksjoner i de øvre luftveier, deriblant covid-19.
 • Bronkitt
 • Lungebetennelse.
 • Falsk krupp. Karakteriseres av gjøende hoste om natten hos barn opp til skolealder.
 • Kikhoste. Typisk hosteserier med 5–15 raske host etter hverandre. Både barn og voksne kan bli syke, spesielt uvaksinerte, og ofte flere i samme familie.
 • Bihulebetennelse. Hosten kan skyldes snørr fra bihulene og nesen som renner ned i halsen.
 • Lungetuberkulose.

Obstruktiv lungesykdom

 • Astma. Hoste er et vanlig symptom hos voksne og barn med astma, og kan noen ganger være det eneste symptomet på sykdommen, særlig hos barn. Hosten kommer gjerne om natten. Mange astmatikere får også hoste etter fysiske anstrengelser, eller andre eksponeringer.
 • Kronisk bronkitt. Kjennetegnes ved slimhoste i mer enn tre sammenhengende måneder i mer enn 2 år etter hverandre.
 • Kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS)

Andre sykdommer eller skader i luftveiene

 • Fremmedlegeme i luftveiene. Dette kan for eksempel være en peanøtt eller en del av en leke som er pustet inn og som har satt seg fast i en av luftrørsgreinene, vanligvis hos barn.
 • Lekkasje av luft til lungesekken (pneumothorax).
 • Lungekreft.
 • Eksponering for støv, gass eller damp.

Hjerte- og karsykdommer samt andre årsaker

 • Blodpropp i lungen (lungeembolisme).
 • Hjertesvikt.
 • Medikamenter. For eksempel gruppen blodtrykkssenkende medikamenter kjent som ACE-hemmere.
 • Halsbrann (gastroøsofagal refluks).
 • Sarkoidose.

Tørrhoste

Tørrhoste skyldes irritasjon, og fører ikke til opphosting av slim. Tørrhoste skyldes som regel en lettgradig betennelse i bronkiene, som oftest virus. Men det kan også være på grunn av irritasjon eller andre sykdommer.

Slimhoste

Slimhoste er en annen type hoste enn tørrhoste, og kjennetegnes, som navnet tilsier, av at man hoster opp slim.

Kronisk hoste

Det heter kronisk hoste når den har vart i over åtte uker.

Les mer om langvarig hoste

Behandling

Behandlingen av hosten avhenger naturlig nok av den underliggende årsaken. Noen generelle råd er:

Langvarig hoste skal undersøkes nærmere hos lege.

Rikelig med drikke kan gjøre slimet mindre seigt og enklere å hoste opp.

Om man røyker, bør man la røyken ligge mens man har hoste. Da blir man raskere bra – og kanskje man kan benytte anledningen til å slutte for godt? Passiv røyking bør også unngås.

Hostesaft kan være til nytte ved plagsom tørrhoste, særlig om man ikke får sove om natten. Midler uten morfin er reseptfrie og bør forsøkes først. Eventuelt kan legen forskrive en morfinholdig hostesaft, som for eksempel Cosylan®. Man bør unngå hostestillende medisin om man hoster opp slim. Hostesaft demper hosterefleksen, og kan føre til at slim blir liggende i luftrørsgreinene i stedet for å komme opp og ut. Om man er tett i pusten eller har astma, bør man unngå hostedempende medisiner fordi de potensielt kan forverre tilstanden.

Kilder

Denne artikkelen er skrevet av Rune Erland, 29.11.2018. Kilder: lvh.no
Denne artikkelen er basert på et kortere notat av ukjent forfatter 21.05.2001, oppdatert av Cecile Arentz-Hansen 12.04.07, men er betydelig utvidet og revidert.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer