En flyreise påvirker miljøer rundt oss på en rekke måter; vi begrenses til å sitte stille i et lukket rom med mange andre mennesker, vi isoleres fra medisinsk hjelp og andre sikkerhetsnett vi normalt har rundt oss i samfunnet og våre helt grunnleggende behov som søvn eller muligheten til å gå på toalettet kan bli satt på prøve. Men den største endringen i vårt miljø er endringen i lufttrykk.
LES OGSÅ: Hva er normal pust?
Lufttrykk og oksygen
Lufttrykket tilsvarer vekten av luften over oss – og blir derfor lavere jo høyere man er over vannoverflaten. Når lufttrykket faller så faller også oksygentrykket og det kan skape utfordringer. Et moderne passasjerfly flyr langt høyere enn de høyder hvor mennesker klarer å puste, men kabinen holder lufttrykket tilsvarende en høyde på maksimalt 2438 meter. Ved denne høyden vil de som ellers er friske ha litt lavere oksygeninnhold i blodet, men ikke så lavt at det gir noen negative effekter.
Både lungene, hjerte og karsystemet vårt har betydelig reservekapasitet, bare tenk på hvor mye puls og pustefrekvens øker under trening! Problemene oppstår hvis man på grunn av sykdom mangler denne reservekapasiteten, - da kan det lave lufttrykket gi symptomer på oksygenmangel.

En annen effekt av fallende lufttrykk er at luft på innsiden av kroppen utvides. Nedstigning vil ha motsatt effekt. Dette kan gi smerter i mellomøret om man ikke får utjevnet trykket (valsalvas manøver) (1). Smerter i bihuler eller tenner kan også forekomme. Om man har luft i brysthulen, utenfor lungene, - for eksempel etter kirurgi eller spontant så kan denne utvidelsen være farlig og man skal ikke fly.
Les også: Punktert lunge
Lungesykdom

KOLS: Kronisk obstruktiv lungesykdom
På grunn av fallet i oksygentrykk er de med lungesykdom utsatt (2). Det er gradene av symptomer ved havnivå som avgjør om det er trygt å fly, siden dette reflekterer reservekapasiteten. Personer med KOLS bør derfor kontakte lege før de reiser med fly. Oksygen kan medbringes om bord, det er anbefalt hvis man har en oksygenmetning under 92% til vanlig (3).
Her finner du retningslinjene for oksygen og annet medisinsk utstyr hos SAS og Norwegian. Begge selskapene krever beskjed på forhånd.
Personer med alvorlig ustabil astma, bør ikke fly før de får kontroll på sykdommen sin (2). De med stabil astma bør medbringe hurtigvirkende astmamedisin.
Les også: Behandling av astma.
Hjertesykdom
Hjertesyke har også redusert reservekapasitet i henhold til oksygenmangel (4). Lavere oksygeninnhold i blodet, slik alle til en viss grad opplever, fører i tillegg til at blodårene trekker seg sammen. Da blir motstanden hjertet må pumpe mot høyere, noe som kan skape problemer for et allerede svakt hjerte. Personer med velregulert stabil hjertesykdom kan fly uten problemer (2). Ta kontakt med lege om du er i tvil om du er frisk nok til å reise.
Hjerteinfarkt: Aerospace Medical Association anbefaler at man ikke flyr 2-3 uker etter et lite infarkt, 6 uker etter et stort (4). Denne vurderingen bør gjøres av en legespesialist.

Hjerteinfarkt
Pacemaker og implantert hjertestarter: Flyreise påvirker ikke funksjonen til disse hjelpemidlene. Det anbefales at man har med dokumentasjon slik at man slipper lengre kontroll med håndholdt metalldetektor i sikkerhetskontrollen (2). I Norge blir sikkerhetskontrollen utført ved håndsøk (5).
LES MER: Pacemaker og implanterbar hjertestarter
Infeksjonssykdommer
En flyreise innebærer å oppholde seg i nærheten av mange andre reisende over lengre tid og dermed en risiko for smittsomme sykdommer. Moderne flykabiner filtrerer luften og smitterisikoen er lav. Men hvis du har sykdommer som er svært smittsomme, eller farlige, skal du ikke fly. For eksempel tuberkulose. Aftenposten skriver at barn med vannkopper blir avvist av norske flyselskap.
Se listen med alle infeksjonssykdommene som gjør at man kan bli nektet å fly.
Hjerneslag
Personer som har hatt slag bør være stabile før de flyr (2). Denne vurderingen gjøres av legespesialist.
Les også: Hjerneslag: Årsaker, risikofaktorer og akuttbehandling
Psykiatri
Personer som ikke klarer å sitte stille, er rus- eller alkoholavhengige, har oppførsel som kan virke truende for andre reisende eller som har sterk fobi, kan rådføre seg med lege før reise (2).
Det er ikke uvanlig at flyselskap krever høye erstatningssummer hvis flyet må nødlande på grunn av utagerende passasjer.
Du kan få behandling for flyskrekk i spesialisthelsetjenesten.
Les også: Fobier, en form for angst

Graviditet
Å reise med fly når man er gravid er generelt trygt for både mor og foster, de fleste utenlandske selskaper tillater gravide å reise frem til uke 37 i svangerskapet (6). Kvinner som har komplikasjoner under svangerskapet eller som har samtidig sykdom bør rådføre seg med jordmor eller lege.
SAS og Norwegian tillater at man reiser frem til 2 uker før termin. Mellom 4 uker og 2 uker før termin krever begge selskapene legeerklæring og reisetid under 4 timer.
Les også: Trimester og svangerskapsuker.

Lungeemboli: Blodpropp i lungen
Blodpropp
Flyreise innebærer en noe økt risiko for blodpropp på grunn av inaktivitet, fall i oksygenmetning og dehydrering (7). Overvektige, nyopererte, kreftsyke og de som tidligere har hatt blodpropp er blant de som er ekstra utsatt. Disse kan ha behov for blodfortynnende medisin før reisen. Ta kontakt med lege om du tror du trenger medisiner.
Du kan senke din egen risiko ved å drikke rikelig og ta deg en spasertur i flyet.
Les også: Dyp venetrombose.
Andre sykdommer
Alle sykdommer hvor du kan få behov for akutt medisinsk hjelp utgjør en risiko ved flyreiser, ikke på grunn av flyoppholdet i seg selv, men på grunn av isolasjonen fra normale hjelpetilbud.
Allergi: Allergikere som tidligere har fått anafylaktisk reaksjon bør ha med deg Epipen. Men selv ved alvorlig nøtteallergi er det ikke nødvendig å erklære hele flyet en «nøttefri sone».

Sjekk med forsikringsselskapet på forhånd
Informasjonsdirektør Jon Berge i Europeiske reiseforsikring kommer med følgende råd:
- Det er mange med kronisk sykdom som legger ut på reise! Hvis man er syk så skal man ha godkjenning fra lege før man reiser med fly, da har man kommet langt. Vi har tillit til at leger gjør gode faglige vurderinger. Men vi har dessverre også tilfeller der personer har fått klarsignal fra lege, men hvor vi ser i etterkant at de egentlig ikke var friske nok til å reise. Har du kronisk alvorlig sykdom eller livstruende sykdom bør du derfor ta kontakt med oss på forhånd slik at vi kan godkjenne reisen! Vi har tilfeller der folk reiser på tross av alvorlig sykdom, uten godkjenning, og får behov for ambulansefly hjem. - Slike saker kan vi ikke dekke. Ta kontakt med oss før du reiser, så gjør vi en konkret vurdering!
Generelt trygt å fly
Om du nå er bekymret for å reise, kan du ta det helt med ro. Statistikk fra amerikansk luftfart har vist at det kun oppstår 15-100 medisinske hendelser per 100 millioner flypassasjerreiser. De fleste av disse hendelsene er ikke alvorlige og løses av personalet om bord (8). Svimmelhet og kvalme er blant de vanligste hendelsene. Men er du syk eller i tvil om din helsetilstand, ta kontakt med fastlegen før du reiser.
God tur!
Kilder:
- Janvrin S. Middle ear pain and trauma during air travel. In: Clinical Evidence. BMJ Publishing Group, 2000; 3: 245-7.
- Mattison M, Lucier D. Assessment of adult patients for air travel. Uptodate. 2017.
- Edvardsen A, Akerø A, Christensen CC, et al Air travel and chronic obstructive pulmonary disease: a new algorithm for pre-flight evaluation Thorax 2012;67:964-969.
- Tuttle T, Ali A, Filsooof D, Higgins J. High altitude, air travel, and heart disease. Uptodate. 2017.
- Sikkerhetskontroll: Avinor. [Internett].
- Lockwood C. Prenatal care: Patient education, health promotion, and safety of commonly used drugs. Uptodate. 2018.
- Pai M, Douketis J. Prevention of venous thromboembolism in adult travelers. Uptodate. 2017.
- Isakov, A. Management of inflight medical events on commercial airlines. Uptodate. 2018.