Emfysem

Ved emfysem er veggene i lungeblærene delvis ødelagte. Da kommer det ikke nok oksygen inn i blodet. Den vanligste årsaken til emfysem er røyking.

EMFYSEM RAMMER ALVEOLER: Ved emfysem har de små blærene i lungene (alveoler) blitt ødelagt, slik at lungene ikke kan frakte luft på normal måte. På dette illustrasjonsbildet ser du friske alveoler. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
EMFYSEM RAMMER ALVEOLER: Ved emfysem har de små blærene i lungene (alveoler) blitt ødelagt, slik at lungene ikke kan frakte luft på normal måte. På dette illustrasjonsbildet ser du friske alveoler. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Når vi puster inn, går luften gjennom munnen eller nesen og ned i halsen. Derfra går den gjennom luftrøret og inn i luftrørsgreinene (bronkiene). Luftrørsgreinene ligner små greiner. De blir tynnere og tynnere. Til slutt når luften lungene. Lungene er laget av milliarder små lungeblærer. Disse lungeblærene kalles også alveoler.

Lungeblærene har tynne, tynne vegger. I disse veggene ligger det mange, men ørsmå blodårer. Veien mellom luften inne i lungeblærene og blodet i blodårene er veldig kort. Oksygen og karbondioksid kan gli fritt mellom luften og blodet. Oksygen fra luften som vi puster inn glir inn i blodet. Karbondioksid fra blodet glir ut i luften, som pustes ut.

LES OGSÅ: Lungekreft

ALVEOLER: Øverst til høyre lungelappene, øverst til venstre ser du en normal alveole. Ved emfysem (nederst) har alveolene klappet sammen, og kan ikke transportere luft effektivt.  Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
ALVEOLER: Øverst til høyre lungelappene, øverst til venstre ser du en normal alveole. Ved emfysem (nederst) har alveolene klappet sammen, og kan ikke transportere luft effektivt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Hva er emfysem?

Ved emfysem er veggene i lungeblærene delvis ødelagte. Mange av lungeblærene «smelter» sammen til litt større lungeblærer. Da kommer det ikke nok oksygen inn i blodet. Og det går ikke nok karbondioksid ut av blodet.

Årsaker til emfysem

Det viser seg at mange eldre har litt emfysem, uten at de vet det. Litt emfysem kommer og går med alderen, slik som åreforkalkning. Når vi snakker om emfysem, mener vi derfor at noen har såpass ødelagte lunger at de får plager av det.
Den vanligste årsaken til emfysem er røyking. Røyking fører også til kronisk bronkitt. En røyker har ofte begge deler.
Emfysem fører først og fremst til tung pust. Kronisk bronkitt fører til hoste med oppspytt og stadige infeksjoner i lungene.
Luftforurensning fører også til emfysem, særlig forurensning med svoveldioksid. Det er vi først blitt klar over i det siste, og det må forskes mer på dette før vi kan si hvor viktig forurensning er som årsak til emfysem.

LES OGSÅ: Tuberkulose

EMFYSEM: Lungesykdommen emfysem karakterisert ved destruksjon av alveolevegger, sammenslåing av alveoler til større enheter og tap av elastiske fibrer i lungevevet.  Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
EMFYSEM: Lungesykdommen emfysem karakterisert ved destruksjon av alveolevegger, sammenslåing av alveoler til større enheter og tap av elastiske fibrer i lungevevet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Symptomer på emfysem

En med emfysem puster tungt og fort for å få nok oksygen (dyspné). Hvis du hører en person puster veldig tydelig, selv om han sitter helt i ro, kan det være han har emfysem. For lite oksygen fører til tretthet. Man orker ikke arbeide fysisk tungt eller løpe.

LES OGSÅ: Hva er årsakene til langvarig hoste?

Differensialdiagnose

Andre sykdommer som kan ha lignende symptomer som emfysem:

Følgetilstander

Kroppen lager enda flere røde blodceller, for å kunne frakte mer oksygen. Hos noen blir blodet for tykt på grunn av alle blodcellene. Det øker faren for blodpropp, og enkelte med emfysem får det. Blodpropp kan du lese mer om her.

Hjertet må også jobbe ekstra. Når store deler av lungene er ødelagte, er mange blodårer ødelagte også. Det blir tyngre for hjertet å presse blodet gjennom de få blodårene som fortsatt fungerer. Hjertet blir større for å klare jobben, men det har også ulemper. Denne tilstanden kalles hjertesvikt.

LES OGSÅ: Cystisk fibrose

Behandling

Det lureste en person med emfysem kan gjøre, er å slutte å røyke. Selv de med kraftig emfysem blir bedre hvis de slutter å røyke. Veggene i lungeblærene er ødelagte for alltid, men det blir bedre plass til oksygenet i blodet. Stoffene fra røyken tar ikke plass lenger.

Medisiner som sprayes inn i munnen og trekkes ned i lungene kan bedre plagene litt.

Å puste inn rent oksygen fra en oksygenbeholder kan også få en til å føle seg bedre. Mange med emfysem har oksygenbeholder hjemme og puster inn oksygen hver dag. Noen er så dårlige at de må puste inn rent oksygen hele tiden.

Kilder: SML, Indremedisineren.no,

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer