Drukning

Drukning skyldes oftest bade- og båtulykker, fall gjennom isen eller selvmordsforsøk.

Sjøliv og alkohol dårlig kombinasjon!Mange som drukner, er alkoholpåvirket. Under alkoholrus er man ustø og utsatt for å falle på sjøen. Man er også dårligere til å svømme enn ellers, og får problemer med å redde seg selv. Blodårene i huden er vide, og det betyr at nedkjølingen går raskt. Matinntak rett før bading er ikke farlig.

Barn og ulykkerBarn drukner oftest hvis de bader eller leker uten tilsyn av voksne. Barn kan drukne i lite vann. Det skjer drukningsulykker i badekar og i oppblåsbare badebassenger.

Personer som bruker redningsvest, drukner sjelden.Hva skjer?Hvis en person får hodet under vann, kan han ikke lenger puste. Etter ett minutt er det fare for at luftveiene begynner å slippe inn vann. Vann i lungene fører til død hvis den druknede ikke får hjerte-lunge-redning.

Stupeulykker
I en stupeulykke kan hodet og nakken skades. Hvis ryggmargen blir skadd, kan personen bli lam. Hvis nervene til brystkassa og mellomgulvet skades, kan pustemusklene lammes, og personen dør.

Nedkjøling under vannEn person som ligger i vannet, taper raskt kroppsvarme og blir nedkjølt. Alkoholpåvirkning øker varmetapet. Nedkjøling kan være farlig, men ved hjertestans er det en fordel. Celledøden går langsommere. Det finnes eksempler på at druknede har blitt gjenopplivet etter mer enn en time under vann.

Behandling

  • Førstehjelp. Følg førstehjelpsskjemaet.
  • Gjør deg klar til innsats.
  • Sjekk situasjonen. Få den druknede på land. Pass på så du ikke utsetter deg selv eller andre for fare. Finn ut hvordan redningsaksjonen kan skje trygt. Finnes det gode svømmere blant dere? Kan dere bruke en båt eller flåte som ligger i nærheten?
  • BLÅ-BH. Rens ut vann, blod, oppkast og slim fra munnen med fingrene. Overvåk BLÅ. Ring 113 og start BH om nødvendig.
  • Pass på nakken. Hvis personen har stupt eller falt, kan nakken være skadet. Unngå unødvendige bevegelser av hodet og nakken.
  • Hold den skadde varm hvis han er våken og puster selv (men ikke hvis han trenger BH). Ta forsiktig av våte klær. Dekk til med varme, tørre tepper og klær.
  • Avslutning. Vis vei for ambulanse og gi god rapport. Sitt ned og snakk sammen med de andre hjelperne etter at hjelpeinnsatsen er over.
  • Medisinsk behandling. Når medisinsk personell kommer til, vil de fortsette med hjerte-lunge-redning hvis den druknede er livløs. Hjerte-lunge-redningen fortsetter under transport.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-