Drukning

Drukning skyldes oftest bade- og båtulykker, fall gjennom isen eller selvmordsforsøk.

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Sjøliv og alkohol dårlig kombinasjon!Mange som drukner, er alkoholpåvirket. Under alkoholrus er man ustø og utsatt for å falle på sjøen. Man er også dårligere til å svømme enn ellers, og får problemer med å redde seg selv. Blodårene i huden er vide, og det betyr at nedkjølingen går raskt. Matinntak rett før bading er ikke farlig.

Barn og ulykkerBarn drukner oftest hvis de bader eller leker uten tilsyn av voksne. Barn kan drukne i lite vann. Det skjer drukningsulykker i badekar og i oppblåsbare badebassenger.

Personer som bruker redningsvest, drukner sjelden.Hva skjer?Hvis en person får hodet under vann, kan han ikke lenger puste. Etter ett minutt er det fare for at luftveiene begynner å slippe inn vann. Vann i lungene fører til død hvis den druknede ikke får hjerte-lunge-redning.

Stupeulykker
I en stupeulykke kan hodet og nakken skades. Hvis ryggmargen blir skadd, kan personen bli lam. Hvis nervene til brystkassa og mellomgulvet skades, kan pustemusklene lammes, og personen dør.

Nedkjøling under vannEn person som ligger i vannet, taper raskt kroppsvarme og blir nedkjølt. Alkoholpåvirkning øker varmetapet. Nedkjøling kan være farlig, men ved hjertestans er det en fordel. Celledøden går langsommere. Det finnes eksempler på at druknede har blitt gjenopplivet etter mer enn en time under vann.

Behandling

  • Førstehjelp. Følg førstehjelpsskjemaet.
  • Gjør deg klar til innsats.
  • Sjekk situasjonen. Få den druknede på land. Pass på så du ikke utsetter deg selv eller andre for fare. Finn ut hvordan redningsaksjonen kan skje trygt. Finnes det gode svømmere blant dere? Kan dere bruke en båt eller flåte som ligger i nærheten?
  • BLÅ-BH. Rens ut vann, blod, oppkast og slim fra munnen med fingrene. Overvåk BLÅ. Ring 113 og start BH om nødvendig.
  • Pass på nakken. Hvis personen har stupt eller falt, kan nakken være skadet. Unngå unødvendige bevegelser av hodet og nakken.
  • Hold den skadde varm hvis han er våken og puster selv (men ikke hvis han trenger BH). Ta forsiktig av våte klær. Dekk til med varme, tørre tepper og klær.
  • Avslutning. Vis vei for ambulanse og gi god rapport. Sitt ned og snakk sammen med de andre hjelperne etter at hjelpeinnsatsen er over.
  • Medisinsk behandling. Når medisinsk personell kommer til, vil de fortsette med hjerte-lunge-redning hvis den druknede er livløs. Hjerte-lunge-redningen fortsetter under transport.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer