Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vondt på yttersiden av leggen, hva kan det skyldes?

Spørsmål

Hei, jeg er ei dame på 67 år, slitt i mange år med dårlig venstre hofte. For et år siden hadde jeg kraftig slimposebetennelse(bursitt). Etter skitur og dårlig madrass på fjellet i februar ble jeg dårlig igjen. Er nå i Spania og spiller mye golf. Hoften er blitt nesten bra, men jeg sliter med smerter på yttersiden av venstre legg. Det verker om natten og var vondt når jeg gikk på golfbanen i går. Må gå kalvbent oppover og i trapper. (Foten vendt innover). Noen form for behandling? Spiller golf to ganger i uken og går tur i fjellene en dag. Håper ikke jeg må sitte i ro, det passer liksom ikke meg. Takknemlig for svar.

Kvinne 68
Svar

Hei.


Du har altså plager med smerter på yttersiden av venstre legg, og lurer på om det finnes noen form for behandling av dette. 

Det er det fullt mulig at det gjør, men for å gi råd om behandling av "noe", må en først vite hva som skal behandles, dvs ha stilt en diagnose. Dette fordi behandling naturligvis vil avhenge av diagnose / årsak. Her får jo jeg ikke undersøkt deg, så da blir det vanskelig å gi konkrete behandlingsråd. Men siden du er en aktiv kvinne, som er så glad i fysisk aktivitet, og fordi jeg i utgangspunktet helt klart vil tenke at det finnes muligheter for å behandle dette, uansett hva det er, så synes jeg at du skal få dette legeundersøkt, slik at du vet hva du har med å gjøre, og så vil det da også bli muligheter for å si noen om behandlingstiltak.

Det eneste generelle råd man kan gi om smerter ifra bevegelsesapparatet, er at smerter er kroppens "røde lys", dvs at det betyr at det som gjør vondt, skal du la være å gjøre, for det vil som hovedregel føre til forverring eller forlenging av smerten. Det er jo derfor kroppen er utstyrt med smerte som feedbackmekanisme.

Det er også uklart for meg hvor på leggen du har vondt. Yttersiden av leggen vil jo f.eks. også kunne inkludere den øverste delen av leggbeinet, hvor muskler og sener fra låret festes. Det kan følgelig godt tenkes at det handler om en muskel-senebetennelse, men igjen blir dette bare spekulasjoner uten mulighet for  å undersøke deg. 

Inntil du har fått dette undersøkt av lege, synes jeg uansett at du bør han en lav terskel for å prøve å døyve smertene med f.eks. paracetamol, slik at du i størst mulig grad kan få dyrket din sunne og aktive livsstil.

Håper at rådene og informasjonen kan være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.