Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vondt i setet etter 10 minutter sitting.

Spørsmål

Hei Jeg har så lenge jeg kan huske hatt smerter i setemusklaturen når jeg har vært sittende i noe mer en 10 minutter på annet en sofa og lignende. Jeg sitter ofte med bena høyt og da er det mest på øverste delen av setet som har kontakt med stolen. Etter en liten stund kjenner jeg at det begynner å knipe litt, men dette er ikke stort mer en ubehag. Når jeg reiser meg derimot, får jeg en sinnsvak smerte der vekta har vært imot setet. Det føles som om jeg river en muskel i rundt 10 sekund før det gir seg. Det gjør såpass vondt at jeg ikke klarer å ignorere det. Det har vært slik da jeg var ung og lubben, veldig godt trent, smellfeit! Også tilbake til normal bmi. Har du noen idé om hva dette kan være?

Mann 28
Svar

Hei.


Jeg kan nok ikke komme opp med noe konkret forslag til diagnose uten å undersøke deg, men jeg kan tenke litt høyt omkring dette du her forteller.

Det at du "alltid" har hatt det, og det ikke har utviklet seg eller blitt verre, betyr i det minste at det ikke kan skyldes noen alvorlig sykdom, hvilket naturligvis er bra. Det er også knyttet til visse sittestillinger, hvilket forteller oss at det kommer fra muskel-/seneapparatet. Det er ikke noen typisk symptom for en konkret sykdom eller diagnose, så jeg kan ikke antyde noen diagnose her. Men samtidig synes jeg det er såpass spesielt at jeg nok vil anbefale deg å bli legeundersøkt for dette.  Legen vil da trykke på muskulatur, gjøre diverse bevegelsestester m.v., for å kartlegge dette nærmere.  Imidlertid kan du jo også forsøke å finne rent praktiske løsninger selv, som andre sittestillinger, andre typer stoler, puter e.l., for å se om det hjelper. Men det har du vel kanskje etter alt å dømme forsøkt allerede. 

Jeg håper du kan finne ut av dette, men vær da klar over at en grundig undersøkelse hos din fastlege og evt også hos en fysioterapeut, er veien å gå. Ha det bra.