Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vondt i ryggen og i testiklene

Spørsmål

Fikk en akutt kink i ryggen. To kiropraktorbehandlinger med moderat utbytte. Etter 5 dager fikk jeg vondt i testiklene - spesielt når jeg sitter eller bøyer meg. Ingen smerter i testiklene og heler ingen merkbar forandring på disse. Etter tre uker fortsatt ikke god i ryggen dog stadig bedre, og testikkelplagene vedvarer også, men er ikke blitt verre. Ingen smerter/plager når jeg sover eller går. Har testikkelplagene sin årsak i "ryggkinken", eller antas det å være tilfeldig at de oppstår samtidig?

Mann 61
Svar

Hei.

Akutt kink i ryggen / akutte ryggsmerter er noe de fleste mennesker får av og til, og det skyldes i de aller fleste tilfeller ikke sykdom, og det går som hovedregel over av seg selv, uten behandling, bare ved å la tiden gå, ta smertestillende og være i bevegelse.


Det er på ingen måte bekymringsfullt at det varer i tre uker heller, slik du nå beskriver.


Det som derimot setter saken i et annet lys her, er dette med smerter i testiklene. Det er jo avgjort ikke noe som vanligvis opptrer samtidig med ryggsmerter, det er helt klart, og det er vanskelig å umiddelbart se noen sammenheng. Smertene i testiklene kom etter 5 dager med ryggsmerter, forteller du også. Det taler også i retning av at der ikke er noen sammenheng, men at disse to tingene oppstod uavhengig av hverandre.


Jeg tolker det du skriver nå som at du har hatt smerter i testiklene i drøye to uker. Det er påfallende, og det i seg selv er noe du bør oppsøke legen din for, siden det kan ha med sykdom å gjøre. Du er 61 år, og da er i en alder hvor sykdom etterhvert forekommer med økende hyppighet, og en skal ha en heller lav terskel for å oppsøke lege ved nyoppståtte smerter som en ikke vet årsaken til. Grunnen til det er naturligvis å utelukke alvorlig sykdom, som alltid er en teoretisk mulighet, inntil det motsatte er bevist.

Når det er sagt, har jeg selvfølgelig ingen konkrete holdepunkter for at det er tilfelle i ditt tilfelle, men du skal definitivt oppsøke legen din nå, for å få undersøkt dette. Det er greit nok å se an ting i noe tid, inkl nyoppståtte smerter om ikke de er for ille, men her har de altså ikke forsvunnet etter to uker, og nå er tiden moden for å finne årsaken til dette.


Det vil bli feil og ren gjetning fra min side om jeg skulle begynne å antyde mulige diagnoser her uten å undersøke deg, så det lar jeg med hensikt være. Det viktigste her er å gi deg det rådet du har fått, så følg det. Lykke til.