Vondt i nakken i Spania

Spørsmål

Mann på 72 år. Har i mange år hatt en noe forstørret lymfeknute i høyre armhulen. Legen har ved å kjenne på den anslått den til ca. 1 cm. Siden min lege har sagt at den er normal, har den ikke blitt kontrollert på 2 år. Har nå vært 1 mnd og har de siste 14 d kjent på økende plager på begge sider av nakken. Har prøvd å føle forsiktig på begge sider uten å kjenne kuler. Er det slik at det ikke forventes smerter i nakken dersom det skjer en spredning til lymfeknutene i nakken? Føler meg noe redusert. Tenker at årsaken til plagene, enten skyldes lymfekreft eller frykten for det. Det er blitt en vanskelig og slitsom situasjon. Det er vel lite som kan gjøres her i Spania for å få en avklaring? Bør man reise hjem for avklaring? Eller kan man bare se bort fra at plagene på begge sider av nakken har noe med lymfekreft å gjøre.? Tror selv at det eneste som kan hjelpe meg, er ultralyd av lymfeknuten i armhulen for å vurdere størrelsen og deretter biopsi dersom den er større enn normalt > 1 cm?.

Mann 72

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Du har hatt din lymfeknute i armhulen i mange år, og den har vært stabil i størrelse. Hadde det vært kreft i den, ville den ha vokst, og om du hadde gått med uoppdaget og ubehandlet lymfekreft i mange år, ville du svært sannsynlig vært veldig syk eller død pr idag. Derfor er det enhver grunn til å ikke tillegge denne lymfeknuten noen som helst informasjonsverdi, og ikke være opptatt eller bekymret for den. Det er ikke uvanlig å ha permanent forstørrede lymfeknuter, uten at det skyldes sykdom. 


Nå har du i et par uker hatt plager fra nakken, og det ser ut som du prøver å tenke i retning av om dette har noe med lymfeknuten din å gjøre. Det finnes det ingen grunn til å tenke, og det blir helt feil fokus her, med tanke på å finne eventuelle årsaker til nakkeplagene dine.

Smerter i nakken er særdeles vanlig, faktisk noe av de fleste av oss har i perioder i livet. Det skyldes oftest muskulære spenninger, og i slike tilfeller er bevegelse, f.eks. gåturer hvor man naturlig svinger med armene, et effektivt tiltak. I tillegg vil smertestillende tabletter og fysioterapi kunne være gunstig. I din alder er det også riktig vanlig med slitasje (artrose) i forskjellige ledd i kroppen, og det kan derfor være mulig at du har slitasje i nakkevirvler, som nå medvirker til smertene. Hvis du har det, så er tiltakene og behandlingen stort sett det samme som for muskulære plager, bevegelse/smertestillende/fysioterapi. 


Du spør om det er lite som kan gjøres i Spania for en avklaring av dette. Det er det ikke. Helsevesenet i Spania kan hjelpe deg med dette absolutt like godt som helsevesenet i Norge. Det eneste som måtte være på minussiden, måtte være eventuelle språkproblemer. Men enkelte steder i Spania er det jo norske leger og norske legesentere, så hvis du oppholder deg i nærheten av slike, vil jo det være et godt valg. 


Du spør konkret om du kan se bort fra at plagene på begge sider av nakken din har noen med lymfeknuten å gjøre. Det mener jeg absolutt, jfr over. Og så tenker du selv at en ultralyd av lymfeknuten din nå er det eneste som kan hjelpe deg med nakkeplagene, ser jeg. Det mener jeg er helt feil, hvilket jeg ovenfor har forklart. Det vil være helt feil fokus, og å begynne i aldeles feil ende, når du skal finne ut hva som årsaken til plagene dine er.

Hvis du oppsøker en almennlege nå for dette (hvilket jeg anbefaler, om du vil gå til lege med dette), så vil legen ved å kjenne på musklene dine og ved å gjøre bevegelsesundersøkelser, kunne si om smertene skyldes muskulære spenninger. Evt eventuelt røntgenbilde vil kunne avklare om du har slitasje i nakkevirvlene, men det er egentlig knapt nok noen hensikt i, for det får jo ingen behandlingsmessige konsekvenser å vite om du har det eller ikke, og i tillegg så vil nok flertallet av alle mennesker i din aldersgruppe ha varierende grad av slitasje / artrose.

Oppsummert / konkret råd: Oppsøke en almennlege, få en vurdering av nakken. Behandling vil etter alt å dømme bestå av bevegeligshetstrening, smertestillende og evt fysioterapi.

Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-