Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vondt i nakke og øre

Spørsmål

På tirsdag ble jeg øm på høyre øret. Det føltes som en kvise i øreflippen. Neste morgen var jeg ekstra stiv i den ene siden av nakken og det var vondt å vende hodet forsiktig mot venstre (strammer veldig i høyre hals og nakke over høyre skulder). Huden er generelt øm på øvre høyreside av halsen og bak øret, inkludert øreflippen (uavhengig av nakkeposisjon). Det var ubehagelig/vondt å ta på huden/området. Hvis jeg vendte hodet mot høyre kjente jeg smerte ved "kulen" bak høyre øret på nakkesiden. Belastning mot hodet (f.eks en klem fra partneren min kan gjøre vondt på høyresiden av nakken/halsen) Situasjonen har ikke endret seg til i dag (fredag) Kontekst: Jeg sitter på hjemmekontor og er generelt mye foran PC. Jeg er generelt veldig stiv i skuldrene og brystregionen, og har hatt smerter i øvre del av ryggen mellom skulderbladene en stund (som om jeg skulle være kronisk stiv/støl). Sitter stort sett hele dagen. Det eneste "anstrengende" jeg har gjort den siste uken var at jeg søndag formiddag spilte frisbeegolf. Jeg kaster så hardt og raskt jeg bare klarer meg høyrearmen (back-hand kast). Jeg mistenker at dette er muskulært, men blir urolig av at huden er øm på øret, bakre kjeve og øvre hals-region på høyresiden. Selv tenker jeg at det være en irritert muskel/sene som forstyrrer noen nerver, men hva vet jeg... Jeg lurer vel egentlig bare på hva det kan være og om der er noe jeg kan gjøre for å unngå forverring eller får det til å bli bedre raskere.

Mann 30
Svar

Hei.


Med unntak av øreflippen din, høres dette helt avgjort ut som vanlige og ufarlige muskulære nakkesmerter, for eksempel utløst av mye sitting foran PC og kanskje også frisbee-kastingen. Slike ting går over av seg selv, og det er lurt å bruke maksdoser med for eksempel paracetamol, 3-4 gram daglig, for å dempe smerten. Det er fordi at smerter i nakken gjør at man spenner seg, og det øker smerten. Bruk av smertestillende vil følgelig bryte slike onde smertesirkler, slik at det hele går fortere over.


Nøyaktig hva det er eller var med høyre øret ditt kan jeg ikke si med sikkerhet, men det kan jo være en liten kvise eller betennelse i huden. Hvis du ser noe rødt eller varmt der, så er det forklaringen, og det henger isåfall ikke sammen med nakkeplagene dine.


I det hele tatt tror jeg at det er mest sannsynlig at dette er to separate problemer som tilfeldigvis har oppstått samtidig, og som ikke har noen innbyrdes årsakssammenheng, øret og nakken.


Skulle dette mot formodning bli verre istedet for bedre nå de nærmeste dagene, kan du heller vurdere en tur til fastlegen, men i utgangspunktet høres dette ut som noe du trygt kan se an og bruke noe paracetamol mens du venter på at det går over.

Ha det bra.