Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vondt i høyre side av overkroppen i ett år, ingen diagnose stilt.

Spørsmål

Langvarige (over et år) smerter h side overkropp. Stramme muskler skulder, skulderblad langs h side ryggrad og ned i h is-ledd og bekken. Vert litt av og på med smerter, men i den senere tid mer konstant. Går til fysio/manuellterapaut som masserer og knekker opp bekkenet og ryggen. Etter disse beh e eg mye verre noen dager. Prøvd arcoxia nsaids uten effekt. Har tatt diverse blodprøver mtp revmatisme, men alle er negertive bortsett fra HLA-B27. Smerten har vert mye langs h costalbue, men er nå mer i hele h side mage og bekken. Økningen i smerten har kommet samtidig som smerten har satt seg meir i bekkenet. Stråler til tider ned i testikkel på h side, sprekker lett rundt endetarmen og blør litt da. Undersøkelser som er tatt. Generelt blodbilde med alt ok, ul abdomen, ct urologi 4 fase, Mr av mage/bekken m kontrast, rtg thorax. Alt normalt. MR nedre del av rygg med en liten prolaps uten betydning. Venter på svar mr is-ledd (pga positiv hla-b27) øvre del av rygg samt h skulder. Gastroskopi ok. For 4 år siden mr tynntarm, kapselendoskopi, Colonoskopi alt ok. Har du noen tanker om hva som kan gjøre dette? Hva gjør at det blir verre etter behandling hos fysio? Kan bekkenmerten sette seg i magen? Det blir helst litt verte av mye aktivitet/bevegelse.Normal energi, god matlyst, ingen vekttap, normal fordøyelse, god søvn da det er mindre og til tider ingen smerte på natta,

Mann 42
Svar

Hei.


Du er jo grundig utredet her, uten at man har funnet noen tegn til sykdom, såvidt jeg forstår. Da er det alt annet enn lett å skulle foreslå en diagnose eller mulig årsak over nett, uten muligheten til å undersøke deg, snakke med deg, gjennomgå journalen din osv. Det eneste man kan si, er at en p.t. tydeligvis vet mye om hva slags sykdommer du ikke har, f.eks. kreft i noen av de kroppsdeler du har fått undersøkt osv. Varigheten på over et år, uten at du jevnt blir verre, men at det heller kommer og går litt, taler også sterkt imot alvorlig sykdom. Alt i alt peker det nok mest i retning av muskulære årsaker og ikke alvorlig sykdom. Men mer spesifikk enn dette går det ikke an å uttale seg om dette via internett, på bakgrunn av den infoen du har gitt meg her, dessverre. 

Du spør om hva som gjør at det blir verre etter behandling hos fysioterapeut. Det vet jeg ikke noe sikkert om, men det betyr ihvertfall at du ikke skal gå til fysioterapeut, det er jo helt åpenbart, for du ønsker jo ikke en behandling du blir verre av. Jeg synes også at det er feil å behandle noe man ikke vet hva er for noe, altså uten at en diagnose har blitt stilt. Skal en lege eller fysioterapeut behandle noe, må en først vite hva en skal behandle, for valg av behandling vil avhenge helt av hva man behandler.


Her er mitt konkrete forslag til hva du bør gjøre nå:

1) Bestill time hos fastlege og spør direkte om legen har noen teori om hva plagene dine skyldes, eller om en diagnose er stilt. Det kan hende, uten at legen har fått kommunisert det tydelig nok til deg. Slikt ser vi ofte.

2) Diskuter om ikke du bør henvises til en avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering. På slike spesialavdelinger  drives det med tverrfaglig utredning av pasienter med uklare smertetilstander i muskel-skjelettsystemet, slik du har, og det ender da oftest opp med en diagnose og et forslag til videre oppfølging 0g behandling. Jeg er rimelig sikker på at akkurat det er det mest hensiktsmessige tiltaket for deg nå videre.


Lykke til og god bedring.