Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vondt i foten etter 8 km gåtur i sandaler

Spørsmål

Hei. Har den siste uken vært plager med sterke smerter i venstre fot ved gange/belastning. Smerten er verst om morningen, går seg til litt utover dagen, men fortsatt vondt. Smertene utarter seg på følgende måte: Ikke smerter ved trykking på foten. Smerter ved vridning til sidene, særlig mot høyre. Smerter ved gange/belastning Smerter når jeg bøyer tærne nedover eller bruker den andre foten til å presse foten oppover. Smerter ved å klemme foten sammen fra begge sider med hånden. Lindres når foten hviler. Har vært hos legen, men fikk i grunn ikke noe svar annet enn at det må være grunnet feilbelastning eller lignende. Ville derfor spørre en annen lege. Foten er ikke hoven iallefall ikke veldig. Jeg har ikke slått meg eller vridd foten. Dagen før smertene kom gikk jeg en tur på ca 8 km, hadde da på meg sandaler og ikke joggesko som vanlig. Har brukt disse sandalene mye i jobb og eller, aldri merket noe da. Har du noe idé om hvorfor disse smertene kom/årsak? Hvor lenge skal jeg vente på at det blir bedre før jeg evnt gjør noe med det, og hva skal jeg i tilfelle gjøre? Kan nevne at jeg er noe overvektig, og har en tendens til å belaste utsiden av foten mer enn hele foten.

Kvinne 33
Svar

Hei.


Du er altså en frisk 33-årig kvinne, som forøvrig er noe overvektig, og du har fått vondt i en fot dagen etter at du gikk en tur på 8 km i sandaler. Og det ble ikke funnet noen konkret årsak eller mistanke hos lege. Du har ikke noen akutt skade, og det er ingen hevelse. Det du skriver og forklarer, gir ikke noen konkret mistanke om en spesifikk tilstand eller diagnose, og når det i tillegg ikke ble funnet noe galt ved legeundersøkelse, så er min første tanke at dette ganske så sannsynlig kan henge sammen med en heller lengre gåtur i sandaler, et kanskje ikke ideelt fottøy for en såpass lang tur. Det at det oppstod dagen etter, øker også mistanken om en slik årsakssammenheng.

Du spør om hvor lenge du skal vente før du gjør noe med det, og hva du i tilfelle skal gjøre.


Hvis det er overnevnte årsak, så har du igrunnen lite du kan gjøre annet enn å vente på at det går over av seg selv, hvilket det meste av slikt gjør. Mens du venter på at det blir bra, bør du unngå aktiviteter som gjør vondt, for da kan det ta mer tid før det blir bra igjen. Alt som ikke gjør vondt, kan du gjøre.


Hvis det mot formodning da ikke blir bra igjen, ser jeg ingen annen løsning enn å oppsøke lege igjen, for en fornyet vurdering. Vi kan da f.eks. tenke på en stressfraktur, dvs et lite brudd som følge av langvarig belastning og ikke enkelt-skade. Slike kan gjøre svært vondt. Det påvises ved røntgen.


God bedring.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-