Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Varierende smerter i armer og bein

Spørsmål

Hei, jeg er en jente som har nettopp fylt 19 år. I starten av juni så begynte jeg å få smerter i beina. Det føles som jeg får støt i beina på forskjellige uregelmessige steder. 3 uker senere fikk jeg samme type smerte i armene/håndleddet, og det føles som om det sprer seg videre. Jeg får smertene i beina oftest når jeg sitter, men jeg kan få dem når jeg ligger eller står. Smertespekteret i beina er fra korsryggen til foten. Smertene i armene får jeg uregelmessig. Jeg får mest i håndleddet, men jeg kan få smerter i resten av armen også. Det føles som om jeg får det i brystet også, men jeg er usikker om det bare er jeg som overreagerer. Den siste uken har jeg begynt å få vondt i hodet og øyene mine. Jeg er usikker om det er relevant, men jeg tar det med uansett. Jeg har vært hos legen i sommer men det eneste han fant var B-vitaminmangel. Jeg fikk tabletter for det, men det hjelper ikke. Jeg har prøvd å være mere aktiv med å gå mere og å trene styrke, men det har ikke funket. Jeg og familien min har hatt noen teorier på om det er psykisk, ryggen, magen eller om det er noe min mormor har som jeg ikke husker navnet på (det innebærer at musklene mine begynner å råtne i følge min mors beskrivelse på det). Håper denne beskrivelsen var til hjelp for å finne ut hva jeg sliter med, Tusen takk uansett :)

Kvinne 19
Svar

Hei.


Jeg kan nok ikke stille noen eksakt diagnose over nett, uten å undersøke deg, men jeg kan dele noen tanker om det du her skriver, og gi deg noen råd om hva du kan gjøre for å prøve å bli kvitt dette.


For det første må fastlegen din undersøke deg klinisk. Det vil si at han/hun må undersøkelse muskler og ledd ved å gjøre bevegelsestester, trykke på muskler for å prøve å kartlegge om det er muskulært eller om det kommer fra ledd.

En svært grundig samtale med kartlegging av hvordan og når smertene oppstår, er også avgjørende.

Det er etter alt å dømme også fornuftig å ta blodprøver for å sjekke om det kan være revmatisk sykdom. En generell helsesjekk er også nødvendig, da en rekke sykdommer og tilstander kan gi smerter fra muskler og ledd.


Legen vil etter alt å dømme finne en sannsynlig forklaring på smertene dine da. Men om ikke det skulle skje, vil det kunne være en ide å henvise deg til en avdeling for fysikalsk medisin, hvor en finner tverrfaglig kompetanse på utredning av smertefulle tilstander i muskel-skjellettsystemet.  Det er sikkert legen din enig i.

Om en ikke finner noen som helst fysisk forklaring på plagene dine, så er det naturlig å begynne å tenke i retning av om det kan skyldes psykologiske forhold som f.eks. bekymringer, stress, angst, for alt slikt har en stor tendens til å sette seg i muskulaturen og gi smerter pga ubevisste spenninger i musklene. Det bør du og legen din diskutere og kartlegge grundig, som en annen mulig forklaring her.


Forøvrig finnes det ingen sykdom som er slik at musklene "råtner", slik du har fått høre at din mormor hadde. Det er veldig viktig at du ikke tenker at du har fått en eller annen "mystisk" eller farlig sykdom, for slike tanker vil i de fleste tilfeller forverre muskulære plager med utgangspunkt i psykologiske faktorer.


Jeg håper at mine innspill og råd kan være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-