Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utredning av irritert nerve i fot

Spørsmål

Min plage er venstre stortå. Plagene oppsto etter en ryggoperasjon høsten 2017. Etter at jeg hadde sluttet med smertestillende kom plagene. Har tatt dette opp med kirurgen som opererte meg som henviser meg til fastlegen som "ikke har tid". Plagene består i eno nummenhet og av og til svak stikkende smerte som en sjelden gang kan bli veldig kraftig i en kort stund. Problemet er ikke eksisterende når jeg er i bevegelse , men oppstår når jeg har lagt meg. Når sengetøyet, dynen, legger seg mot tåen blir det ubehagelig. Likeledes når tåen ligger mot lakenet. Dette medfører at oppmerksomheten blir fanget av dette og at jeg stadig må endre svestilling. Dette gjør at det tar lang tid å sovne. Operasjonen gikk litt galt da jeg endte opp med liten styrke i venstre ben og klappfot. Etter lang trening er dette i all hovedsak rettet seg. Litt klappfor gjenstår. Jeg har artrose i tommelfingrene som jeg får medisiner for og har ingen problemer med disse fingrene. Har full styrke og bevegelighet i tåen. Tåen kan virke litt rød om kvelden. Jeg har ikke diabetes og har ellers gangske god helse. Jeg trenerapparater og litt kondisjon 3 ganger i uken.

Mann 71
Svar

Hei!


Dette høres ut som en irritasjon av en nerve, slik at denne formidler ubehag fra stimuli som den normalt ville tåle helt fint, feks berøring fra lakenet i sengen.


Om en slik irritasjon kan settes i umiddelbar sammenheng med ryggoperasjonen kan jeg ikke spekulere i. Symptomene ville nok vært enda mer uttalte hvis det var en nerve i ryggen som var årsak til irritasjonen. Da tenker jeg mer at det kan være en perifer hudnerve i tåen, som eventelt kan tenkes på ett eller annet tidspunkt å ha kommet i skade. Helt teoretisk kan dette skje hvis nerven blir liggende under trykk fra omgivelsene over lang tid. Slikt kan man av og til se hvis man under en langvarig operasjon har ligget kjært, og nerven på den måten kan ha blitt utsatt for trykk. 


Jeg synes absolutt at en god start for å komme nærmere en forklaring, ville vært å bli undersøkt av en nevrolog, og det bør din fastlege kunne henvise deg til. 


Jeg kan ikke forklare hvorfor tåen din til tider kan bli litt rød til kvelden, og det kan ikke umiddelbart settes i sammenheng med det jeg har nevnt over, og bør vurderes på selvstendig grunnlag. 


Lykke til!