Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Uspesifikke smerter i lenderyggen

Spørsmål

I går justerte jeg et ben på kombiskapet, løftet ikke annet en nok til at hjulet på benet beveget seg. Gjorde det i flere omganger, så plutselig kjente jeg at noe skjedde i korsryggen. Kjente det meget godt som om noe beveget seg. Fikk vondt i korsryggen og hoftene, men ikke smerter. Jeg ble kvalm og fikk hodepine noe som jeg ikke bruker å ha. Fikk nummenhet på venstre side midt på ryggen. Etter en stund gjorde jeg en øvelse som katten som skyter rygg og så svai i flere omganger for ikke å stivne. I dag vondt i korsryggen mot begge hoftene, nummenhet på venstre side midt på ryggen. Har litt vondt i nakken, men det kan komme av at jeg strammer nakken. Har nakkesleng etter en bilulykke på 1990-tallet, så lite skal til før den blir trett og stram. Jeg har ikke nummenhet fra hoftene og ned. Jeg kan ta katteøvelsen uten at det gjør vondt. Kan vri hoftene fra høyre til venstre. Kan sitte uten at det gjør vondt. Kan stå på alle 4 og løfte et ben av gangen opp og ned. Det som gjør litt vondt i korsryggen og hoften er når jeg bøyer meg 90 grader, og når jeg retter meg opp igjen. Har også litt vondt over korsrygg når jeg ligger på ryggen, men ikke på sidene. Det jeg lurer på er om det er brudd, strekk el. avrivning?Nummenhet tenker jeg kommer av at en nerve er i klem. Er det andre årsaker til nummenhet og er dette farlig? Skal jeg kontakte lege el. vil det gå over av seg selv? Hvilke øvelser må jeg gjøre?

Kvinne 62
Svar

Hei!


Beklager at jeg ikke fikk formulert et svar innenfor tidsfristen som var satt!


Ut fra det du skriver høres det som om det har tilkommet en liten skade. Om det er et lite brudd i ryggen som følge av redusert styrke i skjelettet kan være en mulighet, men det kan også helt enkelt være at det du kjenner kommer etter en liten skade i eller strekk i ryggmuskulaturen, evt i dypere strukturer, som mellomvirvelskiver og fasettledd.


Det høres lite sannsynlig ut at det skal være en tørre nerve som avgår fra ryggen som gir opphav til opplevd nummenhet midt på ryggen. Hvis en nerve skulle komme i klem i ryggen, vil det som oftest kjennes ned mot setet, lysken, ned i beina, eventuelt belteformet rundt bryst eller mage - avhengig av hvor høyt i ryggen nerven og skaden sitter.


Ut fra det du beskriver, høres ikke dette umiddelbart spesielt dramatisk ut, og kan sannsynligvis observeres. Å være i aktivitet uten større belastning på ryggen er oftest greit etter noen dagers ro. Hvis du ikke blir spontant bedre, bør du søke råd hos din fastlege. Skulle det tilkomme sterke smerter som jeg beskrev over, eller du merker at du mister kontroll over tarm- og blærefunksjon, eller at du ikke har samme styrken i ett eller begge beina, skal du umiddelbart ta kontakt med lege for rask avklaring.


Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-