Uspesifikke smerter i lenderyggen

Spørsmål

Jeg sliter med smerter i nedre del av ryggen, verst når jeg går og står?

Kvinne 69

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!


Smerter i nedre del av ryggen er relativt normalt å oppleve for de fleste. Som oftest skyldes dette mindre rifter og skader i mellomvirvelskiver eller andre strukturer kledd med smertefibre i ryggen. Disse episodene tenderer til å gå spontant over uten behov for spesielle tiltak.


Kroniske smerter i nedre del av ryggen krever nærmere utredning for å finne årsaken til. Det kan skyldes rene slitasjeforandringer i ett eller flere av ryggens ulike ledd, det kan være som ledd i en revmatisk sykdom, det kan skyldes infeksjon i ryggsøylen, det kan være rene muskulære smerter, det kan være lavenergibrudd i ryggen, det kan være sykdomsprosess i ryggen fra andre organsystemer, det kan være refererte smerter i ryggen (årsak til smertene sitter et annet sted enn i ryggen, mens symptomene oppleves i ryggen).


Jeg tror det første du skal gjøre, er å oppsøke helsepersonell som systematisk kan hjelpe deg med å undersøke rygge din, og samtidig være bevisst på at også andre tilstander kan gi smerter i ryggen. Å supplere med MR-bilder vil trolig være te naturlig neste skritt i utredningen.


 


Behandlingen, hvis det er noe som kan behandles, vil helt avhenge av hva man eventuelt avdekker.


Lykke til!

Har du spørsmål om ORTOPEDI?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Gard Kristian Anderssen ORTOPEDI
Pris fra 199,-