Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Uspesifikke smerter i hoften

Spørsmål

Hei! Jeg har i over to år hatt smerter i høyre hofte (nederst i ryggen på høyre side) og i lysken. I begynnelsen var smertene kun tilstede når jeg svaiet ryggen min (da ikke i lysken, men i hofta). En stund etter oppdagelsen av smertene begynte jeg å trene styrke. Det var da visse øvelser som gjorde smertene verre, slik som hip thrust, fire hydrants og glute bridge. På denne tiden var jeg veldig treningsforstyrret, og fortsatte å gjøre øvelsene i lang tid, til tross for smertene. Av og til kunne jeg oppdage blåmerker og sår på høyre side av lysken etter å ha gjort hipthrust. Disse blåmerkene var også på venstre side, men ikke i like stor grad. Må også nevnes at en PT sa at jeg utførte øvelsene med riktig teknikk. Etter styrkeøktene mine ble smertene alltid verre. Etterhvert hadde jeg vondt i hofta døgnet rundt, og oppsøkte lege. Jeg ble henvist til MR av hofte og rygg, men de så ingenting unormalt, bortsett fra en mild skoliose. Legen sa at plagene jeg opplever ikke kan ha noen sammenheng med denne skoliosen. Jeg har vært hos fysioterapauter, kiropraktor og hos osteopat. Jeg merker at mange av behandlerne ikke vet hvilke øvelser de skal gi meg, men den ene fysioterapauten ga meg tilteøvelser for bekkenet (uten virkning). Men ingen av behandlerne kan gi meg noen diagnose, eller peke på hva som er galt. Behandlerne har sagt at jeg har god bevegelighet i hofta, og de kan ikke "se" noe feil med den. Under undersøkelsene de har gjort av meg sier de at alt virker fint. Det føles ikke ømt eller vondt når jeg trykker på stedene smerten ligger, så det føles altså ut som smerten ligger "inne" i kroppen. Det eneste som kan lindre smertene noe er å ligge flatt på ryggen og trekke høyre fot opp mot ansiktet. Nå er smertene så ille at de preger livskvaliteten og hverdagen min. Jeg trener nesten ikke lenger, fordi veldig mye trigger smertene (også tøying og yoga). Håper du har forslag til hva dette kan være, evt. forslag til diagnose. Jeg skal til fastlegen min neste uke.

Kvinne 23
Svar

Hei!


Det er ikke mulig å stille en diagnose ut fra de opplysninger som foreligger. Det høres ut som om du utelukkende har vært vurdert av fysioterapeuter, osteopater og kiropraktorer. Da jeg ikke er kjent med hvordan disse jobber blir det vanskelig å bruke funn og vurderering gjort av disse. Blåmerkene du beskriver i lyskene kan jeg ikke forstå skal være noe annet enn som følge av de øvelsene du har bedrevet.


Med symptomer som har vart i to, og som virker å være i forverring, høres det ut som om det begynner å bli på tide å finne ut hva det er som kan være årsak til plagene. Det er fornuftig å sjekke rygg og hofter med MR-bilder, men "normale" MR-bilder kan ikke alltid frikjenne hoftene, da kvaliteten på bildene ofte er for dårlig, eller bildene er ikke tatt med riktig protokoll for å påvise det man leter etter. Jeg ville nok ha bedt om å bli vurdert av en ortoped nå, siden det enda ikke har skjedd. Ellers må man huske at det finnes andre årsaker til smerter i lyskene, slik som for eksempel små brokk på låret, som kan være svært vanskelig å påvise, og som bør vurderes av en kirurg.


Lykke til!