Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Uspesifikke ryggsmerter

Spørsmål

Det hele startet med gravis mer smerter i korsryggen. Støvsuging ble etterhvert en real pine for så å måtte gi tapt. Årene gikk. Så kom problemet med å komme seg ned de 15 trappetrinnene til garasjen. Etterhvert hang jeg i rekkverket for å få det til. Tenkte jeg var utbrent. Så jeg ga opp bilen og fant ut at det var på tide å roe tempo i livet. Så for et drøyt år siden begynte jeg falle på gulvet her uten grunn. Bena bare sviktet. Jeg falt oftere og oftere og slo meg tidvis ganske stygt. Så jeg fikk tak i en rullestol. Tenkte jeg fikk hvile litt mer. For et par måneder siden begynte tærne på venstre fot å bli dovne. Slitsomt å samle alle fem inne i en sokk. Underveis var jeg også inne på tanken om isjas, bekkenløsning... Falt til ro at jeg måtte hvile. Så fikk jeg slått meg så forkjært i et fall at jeg måtte syes litt her og der. Da bestilte jeg røngten av ryggen. Svaret er som følger og jeg lurer på om følgende: Kan noe av dette forklare mine problemer? "Det foreligger en legg s-formet scoliaose med kosveksiteten til venstre thoracalt og til høyre thorcoluboverganen. Skjelletter virker generelt osteporotisk. Det er en lett kompresskjonsfraktur i øvre dekkplate på corpus L3. Virker ikke helt fersk. Upåfallende skiver, men atdskillig bueleddsrthrose i den nedre segmenter lumbalt. Åpne iliasoccarlledd."

Kvinne 55
Svar

Hei!


Det er foruten en aksedeformitet i ryggsøylen din, sciolose, stort sett beskrevet funn i ryggen som er forenelig med slitasje. Aksedeformiteten kan være noe du har hatt hele livet, eller som resultat av slitasjeforandringene. Det er et mindre sammenfallsbrudd i den tredje lendevirvelen din, dette er sannsynligvis ikke ferskt.


Det er altså ikke så mye som i utgangspunktet forklarer plagene dine ut fra den røntgenbeskrivelsen du refererer til. Jeg ville anbefalt at du fikk tatt MR-bilder, som kan bedre se på plassforholdene for nerverøtter og ryggmarg. Hvis det er uttalt trangt pga slitasjeforandringer, kan det både forklare kraftsvikt og bortdovning, samt manglende utholdenhet i beina. Likevel ville jeg bedt fastlegen om å sjekke meg grundig, for å se om det kan være helt andre grunnet til disse symptomene du beskriver. Jeg synes du forteller om et betydelig funksjonstap, og jeg ville absolutt anbefale at du får dette vurdert tidlig.


Lykke til!