Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Uspesifikke ryggsmerter

Spørsmål

Hei! Jeg har fått en type ryggproblem jeg ikke har hatt tidligere. Hadde for 3 år siden en prolaps som forårsaken problemer med å sitte, over flere uker. Det gikk over av seg selv svært fort når først bedringen kom. I et par-tre måneder nå, har jeg hatt et problem mere midt i ryggen, lavere enn skulderbladene. Jeg trenger ikke bære stort med rett rygg, før jeg får kjenning med det. Det samme gjelder ved løfting av ting fra gulvnivå. Når det kjennes, er det mer som en verk, enn akutt smerte, og det stråler ikke utover noe sted. Når jeg skal utføre noe jeg vet vil kjennes, hjelper det godt å fylle lungene med luft og holde pusten. Merker ingen ting når ryggen ikke belastes. Jeg er i perioder ganske fysiske aktiv med bæring av tunge ting. Jeg trener også på helsestudio et par dager i uken, og har nå et par uker kuttet ut mage/ryggøvelser, uten at det synes å ha noen effekt. Hva kan dette være?

Mann 65
Svar

Hei!


Det er vanskelig å si hva dette kan være ut fra det du skriver, og vil kreve nærmere utredning. Mest sannsynlig er det ut fra din alder og bruk tale om smerter fra slitte ledd i ryggsøylen. Dette er ikke noe man gjør noe med kirurgisk, med mindre smertene blir svært uttalte, men heller ikke før alle former for ikke-kirurgisk behandling er utprøvd. I noen tilfeller kan slitasjeforandringene gi så mye beinpåleiringer at det kan bli trangt for de strukturene som løper i spinalkanalen. Da kan det med tiden utvikle seg symptomer på såkalt spinalstenose, hvor man får ubehag også i setet og beina under gange og aktivitet.


Eller bør man ikke glemme at det kan oppstå brudd i ryggsøylen, selv uten større skader, spesielt hvis det er tilkommet svekkelse i beinstyrken. Slike brudd kan få virvellegemet til å klappe sammen, og gi opphav til smerter som kan vare over uker og måneder.


Til slutt vil jeg også nevne, at langvarige ryggsmerter bør sjekkes med røntgen og MR, for å se at det ikke foreligger sykdomsprosess i beinet, feks en lavgradig infeksjon.


Jeg ville derfor ha tatt en prat med fastlegen hvis dette ikke blir bedre ila de neste 2 måender. Jeg synes da man skal sjekke ryggen din, ta MR- og røntgenbilder, slik at man kan starte en litt mer målrettet behandling.


Lykke til!