Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Uspesifikke knesmerter og yogatrening

Spørsmål

Bakgrunn/kneskade: Jeg har alltid vært glad i idrett og friluftsliv, hvor fysisk aktivitet er noe som gir meg mye energi. For ca. 1 år siden innså jeg at jeg følte meg generell stiv i kroppen og valgte derfor å satse for full på yoga for å myke opp kroppen, med 2-3 gruppe-treningsøkter i uken.

For ca. 2 måneder siden merket jeg at det var noe galt med knærne, noe som gjorde at jeg tok helt pause fra yoga treningen.

Etter å ha gjennomført en ny yoga trening merker jeg nå smerter i begge knærne, hovedsakelig i venstre kne. Dette er en uke siden nå. Jeg er høyrehent. Når en kjenner smerter begynner alle varsellampene å bli, hvor jeg er i villredet på hvordan jeg skal håndtere situasjonen.

Kneskade: Jeg har full bevegelighet i knærne, men opplever smerter i knærne store deler av døgnet, hovedsakelig i venstre kne på innsiden av knærne. Smertene kommer og går uten at jeg har klart å finne noe mønster i det. Intensiteten varierer. Videre har jeg forsøkt å kjenne etter hvor smerten ligger uten å finne noe entydig svar. På høyre kne finner jeg ingen smertepunkter, mens jeg på venstre kne kjenner litt smerte når jeg tar på område øvre inside kne (klokken 10 eller 11 om det skal sies på en annen måte). Selve er jeg overbevist om at det er yoga treningen som er skyld i kneskaden uten at jeg har noen bevis for dette.

Så til mine spørsmål:

1) Har du noen formening om hvilken kneskade jeg har?

2) Hvordan skal jeg forholde meg til dette? Går det over av seg selv, eller bør lege kontaktes?

3) Hvordan skal jeg forholde meg til dette i det daglige? Mine favoritt avkoblingaktiviteter er skigåing på vinteren og sykling/fjellturer om sommeren. Jeg tar også gjerne en tur innom treningssenteret for å trene styrke (tidligere) og i det siste året for å trene yoga.

Mann 37
Svar

Hei!


Det er kortvarige plager fra knærne, så vidt jeg kan forstå, er det vel kun tale om 2 måneder. Intet traume eller annen plutselig hendelse. Det eneste symptomet er smerter, uten noe mønster, og i venstre kne har du vondt "klokken 10 eller 11", hvilket jeg tror er høyre, øvre del av venstre kneledd.


Det blir umulig å si hva dette er. Med så kort varighet trenger det ikke være noe spesifikt, men mer en forbigående irritasjon. Ut fra smertelokalisasjonen kan det nevnes: plika, smerter astedkommet fra leddet mellom kneskålen og lårbeinet, brusskvinn, brusskade, undertrent kjernemuskulatur, smerter fra nærliggende muskelknuter, smerter som skyldes avvik i hofteleddet, symptom på en systemisk betennelse som kan affisere leddet...


Min anbefaling vil være å kontakte fastlegen og avklar om dette er noe som trenger ytterligere oppfølging, og eventuelt også vurderes med tanke på kirurgi. Hvis dere ikke finner en god forklaring, kan det trolig være lurt å få hjelp av en fysioterapeut for å se om det feil bruk av bevegelsesapparatet som gir opphav til disse plagene.


Lykke til!