Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Uspesifikke knesmerter etter løping

Spørsmål

Hei! Jeg pleide å elske løping, men hadde en pause på cirka 2 år pga skader i armene. Jeg begynte å løpe igjen nå og ble altfor ivrig. Jeg løp kanskje 3-4 km fire ganger i løpet av 6 dager. Den siste dagen merket jeg at jeg fikk vondt på undersiden og innsiden (venstre side av høyre kne og høyre side av venstre kne) da jeg løp. Allikevel løp jeg litt til. Siden den dagen har jeg hatt vondt de samme stedene på kneet hver dag i halvannen uke. Jeg har ikke løpt i løpet av denne tiden, men har syklet en del(bruker ikke kollektiv trafikk) og har tatt noen knebøy (uten vekt).

Jeg har vondt i begge knær når jeg går og når jeg hviler, men får ingen hevelser. Jeg har tidligere operert høyre kne fordi jeg røk det fremre korsbåndet. Frykten min er at dette er hopperkne i begge knær, og at dette skal bli kronisk.

Jeg har allerede hatt kroniske smerter i armene i 2 år som legene ikke har greid å finne ut av, så jeg er redd jeg nå skal få kroniske betennelser eller lignende i knærne også (ser du noen sammenheng mellom armer og knær her?).

Har du noen tips til hva dette kan være og hva jeg skal gjøre? Bør jeg trene knebøy og balanse for eksempel? Jeg har en balanseball (sånn halv medisinball), bør jeg bruke denne til å ta ettbeins knebøy for eksempel? Jeg har også kjøpt hoppetau fordi jeg hadde planer om å begynne med dette, men forstår det sånn at dette er belastende for knær og at jeg dermed ikke skal bruke dette enn så lenge, stemmer det? Bør jeg bare hvile beina så mye som mulig i løpet av de neste par ukene? Jeg bruker knestøtte når jeg har vondt og har testet ut betennelsesdempende gel, føler at førstnevnte hjelper mot smertene, men er usikker på om sistnevnte har noen effekt.

Mann 27
Svar

Hei!

For meg høres det ut som om du har startet med litt høy intensitet etter et lengre opphold. Smertene i begge knærne blir svært vanskelig å sette i sammenheng med de symptomene du opplever i armene, all den tid ingen har klart å finne ut hva dette er. Jeg ville ikke bekymret meg for "jumpers knee", da dette gir mer smerter i nedre kant og rundt kneskålen, og ikke i det området du beskriver. Det området du beskriver, er stort sett hvor man finner innfestningen av de indre hamstringsmusklene, samt deler av det indre leddbåndet til kneet.

Øvelsene du selv foreslår, som knebøy med intensistet ikke utover det som gir smerter, samt balanseøvelser, er fint for å aktivere kjernemuskler, og vil kunne bidra til å ruste deg for trening med mer belastning og intensitet i fremtiden. Trening med hoppetau kjenner jeg ikke så mye til.

Jeg ville i utgangspunktet ikke bekymret meg, men heller tilpasset treningen litt nå i starten. Hvis du har vedvarende plager, ville jeg anbefalt å snakket med en fysioterapeut, som ofte er flinke til å vurdere og behandle slike plager.

Lykke til!