Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Uspesifikke forandringer i IS-leddet

Spørsmål

Hei. I januar 2020 begynte jeg å få smerter i korsryggen, merket det etter en tur på truger. Har alltid vert aktiv både til fots, ski og truger. Roet seg når jeg var rolig men kom igjen etter neste tur, da på ski. Fikk beskjed av fastlege at jeg måtte ta det med ro 14 dager og da ble smertene borte. Ny skitur etter 3 uker og smertene kom tilbake med en gang jeg kom frem etter turen. Tok det med ro i en mnd med litt av å på smerter. Skitur på 2,5 mil i slutten av mars, begynte da å få smerter i bekken, IS-ledd i tillegg til korsrygg, nå så ille at jeg måtte sykemeldes.

Har tatt mr av korsrygg, bekken og hofte med normale funn. Eneste var litt beinmargsødem i venstre is ledd. Prøvd fysioterapi, naprapat å nå til slutt kortisoninjeksjon i IS-leddet. Smertene har bare blitt verre å verre å er fortsatt 100% sykemeldt. Føles nå som om hele venstre hofte og korsrygg er betent og ømt, men blodprøver viser heller ingenting. Kan det være betennelse uten at blodprøver viser det? Begynner å bli desperat, livet mitt er snudd på hodet - ikke skapt for å sitte i ro, jeg.

Mann 49
Svar

Hei!

Et slikt funn på MR-bildet ditt kan jeg ikke sikkert si hva representerer. I og med at det ikke er gjort noen andre funn, må vi anta at dette kan være årsaken til de symptomene du opplever.

Da dette har stått på i ti måneder, og ikke viser tegn til bedring, tvert i mot, er det vel på tide at du blir henvist til en spesialist som kan vurdere dette.

Ja, det kan absolutt foreligge en betennelse, selv om blodprøvene hos fastlegen foreløpig ikke har vist noe.

Det er et litt uspesifikt funn som beskrives på MR, og en slik reaksjon kan ses som følge av belastning, eller annet som provoserer beinmargen i dette området. Du har selv lurt på om det kan være en betennelse, og det kan det som sagt. Blodprøver vil ikke i seg selv være sensitive nok til å kunne fange opp alle tilstander som gir et slikt symptombilde, og må derfor tolkes i lys av hele det kliniske bildet. I tillegg finnes det andre radiologiske undersøkelser som i større grad enn MR kan brukes for å prøve å komme frem til en diagnose. I første omgang ville jeg bedt om å bli vurdert av en revmatolog.

Lykke til!

Med vennlig hilsen Gard Kristian Anderssen