Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ung mann med stiv og vond nakke i noen dager

Spørsmål

Jeg har de siste dagene hatt problemer med redusert mobilitet i øverste del av nakken. Når jeg forsøker å bøye øverste del av nakken mot høyre og litt bakover er det noe som later til å blokkere bevegelsen. Dette gjelder ikke nedre del av halsen som jeg kan legge ned mot skulderen uten problemer. Jeg har også en redusert evne til å rotere hodet mot høyre. Ved rotasjon over ca. 45 grader er det noe som stritter litt imot, og jeg kjenner noe som kan beskrives som knasing i nakken når jeg vrir forbi 45 grader. Jeg kjenner også en moderat verkende smerte som er tydeligst bak og under høyre øre inntil nakkevirvlene. Det verker også i noe mindre grad på siden av halsen under kjeven som blir mer tydelig når jeg bøyer hodet mot høyre (bøying av øverste del av nakken). Jeg kjenner også et ubehag ved svelging, det virker som om noe presser imot svelget. Jeg kjenner også en verkende smerte på siden av nakken. Tidligere i høst har jeg forbigående kjent en klikkelyd ved svelging, som om svelget støter imot noe under svelging. Men verkingen meldte seg først i går. Hva kan dette være, og bør jeg bekymre meg?

Mann 29
Svar

Hei.


Du er altså en formodentlig frisk ung mann på 29 år, som nå de siste dagene har smerter og nedsatt bevegelighet på den ene siden av nakken. Du lurer på hva dette kan skyldes, og om du bør bekymre deg.

Det synes jeg ikke du har grunn til, av mange årsaker (se under), men spesielt den korte varigheten og det at det er nyoppstått, gjør at jeg ikke ser at du har noen grunn til bekymring nå.

Du forteller ikke om noen akutt skade, så da går jeg ut fra at det ikke er tilfelle heller.

Den helt klart mest sannsynlige forklaringen på det du opplever nå, er et vanlig "kink" i nakken, slik som de fleste av oss kan få nå og da. Det er muskulære smerter, ofte med en betydelig komponent av spasme / krampe i muskulaturen. Det er slik at hvis vi kjenner en smerte, spesielt i nakke og rygg, så vil vi på ren refleks spenne oss, for å redusere bevegelsen og derved redusere smerten. Men en muskel som står i helspenn og spasme over tid, blir bare vondere, som følge av denne reflektoriske spasmen, på samme måten du som f.eks. kan oppleve om du står med en stein i hånden og holder armen vannrett ut til siden i noen minutter. Da begynner det å verke kraftig i skuldermuskelen, som kjent.

Det riktigste å gjøre nå, vil være å ta smertestillende regelmessig, for å bryte denne onde sirkelen smerte->spasme->mer smerte.

Tar du smertestillende, så vil det være lettere å bevege nakken lettere og med mindre smerte, og da reduseres spasmene, blodsirkulasjonen i muskelen forbedres osv, og den onde sirkelen reverseres. Du kan f.eks. ta paracetamol 1000 mg 3 ganger daglig. Det er viktig at du tar dette fast i noen dager nå, ikke vent til det blir så vondt at du "må ta".

Samtidig kan du gjøre lette øvelser og bevegelser i nakken, for å bedre bevegeligheten. Det er lettere å gjøre når du har tatt smertestillende. Gå turer er også bra, da svinger du med armene og får naturlige bevegelser.

Jeg vil anta at med dette opplegget vil dette gradvis gå over i løpet av dager, slik kink i nakken alltid gjør.

Skulle det mot enhver formodning ikke bli bedre etterhvert, så kan du vurdere å gå til lege for å få en vurdering av dette, men jeg synes det er vanskelig å tenke at dette skulle ha andre årsaker enn det jeg har beskrevet her.

Symptomene forbundet med svelging er noe vanskeligere å tolke, og det behøver ikke å ha med nakken din i det hele tatt å gjøre, og det behøver heller ikke ha med sykdom å gjøre.

Håper det var grei informasjon og nyttige råd. God bedring.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-