Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ung mann får vondt i kroppen etter snømåking. Ingen mistanke om hjertesykdom.

Spørsmål

Hei. Mann 27år. Har siden januar hatt smerter i venstre bryst og venstre side rett under ribbeina. Stråler til tider bak i ryggen og ut i venstre fot og arm. Kommer og går, men ved anstrengelse typisk løfte, måke snø kommer smerten men ikkje før eit par timer senere. I slutten av januar so falt eg om på jobb. Hadde kraftige smerter rundt hjertet og venstre arm, blei fraktet til sjukehus og ekg var fin og ingen ting funnet på røntgen av siden. Har også tatt CT av mage og bekken region, alt var ok. 2mnd etter på no har eg fortsatt vondt, stikkende smerter i brystet og venstre side og bak til rygg. Blir til tider svimmel når smerten kommer. I det siste har eg hatt til tider pulserende muskler litt her og der. Får ofte veldig kraftig dunkende puls. Har alltid minst smerter om morgenen.

Mann 27
Svar

Hei.


Du har ikke stilt oss noen spørsmål her, så da er jeg ikke helt sikker på hva du ønsker informasjon om. Jeg velger derfor å kommentere det du skriver, og å gi deg noen gode råd, og håper det er greit.


Du er en ung mann på 27 år, og allerede da kan vi fastslå at sannsynligheten for at dine brystsmerter skulle skyldes hjertet, i praksis nesten ikke er til stede. Hadde du vært en overvektig, røykende mann på 50-6o år, som fikk smerter i brystet mens du måkte snø, ville saken ha vært en helt annen, med betydelig mistanke om hjertesykdom.


Her er det knapt mulig å tenke seg andre årsaker enn at dine smerter kommer fra muskulaturen, og derfor er ufarlige. Dette både pga din beskrivelse av smertene (som kommer etter måking, og ikke mens du måker), din unge alder, og det at du er legeundersøkt uten at man finner tegn til sykdom. Kanskje din lege ikke har fått forklart deg dette grundig eller tydelig nok, og at du derfor lurer på hva smertene skyldes? Isåfall tar du deg en samtale til med legen din, for at legen skal bekrefte det jeg her tenker er forklaringen, slik at du kan få slippe å spekulere på dette eller å bry deg om det. Ufarlige smerter i muskler behøver vi jo prinsipielt sett ikke bry oss så mye om, men kanskje heller bare ta en smertestillende tablett, eller kanskje tolke det som at det kan være et signal fra kroppen om at det kanskjer er uvante eller tunge bevegelser for deg, og at du kanskje trenger trening? Dette vet jeg selvfølgelig ikke noe sikkert om for ditt vedkommende, men det er meget vanlig at man får vondt i muskler man sjeldent bruker, etter hard belastning, som snømåking ofte er. Svimmelhet og dunkende puls tenker jeg mest sannsynlig er en automatisk reaksjon i kroppen på smerter, evt bekymringer for hva det er i tillegg. Det kan gi en rekke fysiske plager, både svimmelhet og dunkende puls. 


Det er alltid viktig å forstå smerter, for da blir vi ikke bekymret, og jo mindre bekymret enn er for en smerte, jo mindre merker en smerten. Ta deg derfor en prat med legen din om dette, for å få lagt dette fra deg vha gode forklaringer. Ta med en utskrift av spørsmål og svar her, slik at legen kan lese dette før legetimen. Det er viktig, for da skjønner legen hva slags hjelp og forklaringer du trenger.

Lykke til, og ha det bra. Jeg er tilnærmet sikker på at dette snart er historie, bare du får de rette forklaringer og informasjon her.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-