Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ung jente med langvarige smerter i ryggen

Spørsmål

Hei. Jeg har hatt veldig vondt i ryggen siden juni 2020. Har aldri hatt vondt i ryggen før, og jeg tipper dette problemet oppstod på grunn av veldig overbelastning over lengre tid, med mye feil løfting av tunge vekter, og veldig dårlig sittestilling, på denne tiden sov jeg ofte i stol, til å med store deler av natten. Det er en stikkende smerte for det meste i halve nederste ryggen (lumbar?) og følelse av nummenhet i sete-regionen. Det er spesielt vondt når jeg går og sitter (så jeg ligger mye) jeg tar vg1 over 2 år nå, blant annet på grunn av smerter, jeg klarer heller ikke å bøye ryggen eller gjøre mange av disse øvelsene for dårlig rygg. Jeg er sikker på at jeg kan se forskjell på ryggen min før det begynte og etter (nå).

Før hadde den en mer naturlig (S) form, ganske rett men normal variasjon. Nå ser det helt flatt ut, så er en (I) form med et lite hakk nederst i korsryggen som jeg kjenner. Også når jeg ser ryggen bakfra så ser jeg 2-3 av ryggvirvlene «stikke ut» som klumper. Det virker som at denne midterste delen av ryggen har glidd ut av sitt naturlige hakk..? Siden ryggraden ikke lengre følger min rygg.

Hva er dette, og kan jeg få ryggen min tilbake slik den var. Jeg er veldig stresset over dette, og prøver øvelser og streching ofte, men det hjelper ikke. Bør jeg gå til fysioterapeut eller lignende. Min mor masserer meg ofte og hun stusser også over noe som ikke føles helt rett. Bildene er tatt her om dagen, har ingen bilder som jeg finner før. Det gjør ihvertfall veldig vondt og jeg vil finne ut om det er noe.

Kvinne 16
Svar

Hei!

Jeg synes du har vært veldig tålmodig som har levd med en så dårlig fungerende rygg i et helt år, ikke minst i lys av det påvirker skolegangen din.

Det er helt åpenbart at ryggen din bør undersøkes. Flere ulike yrkesgrupper er flinke til dette, men uansett hvor du blir vurdert, bør det tas et røntgenbilde av ryggen din. For meg ser ryggen din utrettet ut i overgangen mellom lenderygg og brystrygg. Jeg kan dessverre ikke fortelle deg hvorfor det er slik, det krever utredning.

I mange tilfeller er det ingenting som er gale, men at du har tillagt deg en holdning og bruk av bevegelsesapparatet som gir både endret kurvatur i ryggen, men også de plagene du beskriver. Hvis så er tilfelle, vil ofte fysioterapi være å anbefale. Slik behandling synes jeg likevel ikke skal igangsettes før du er undersøkt, utredet med bilder, og det ikke er funnet annen årsak til dine plager.

Lykke til!