Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ubehag og spenning i leggen, kan det være blodpropp?

Spørsmål

Hei. Jeg har de siste tre dagene hatt et ubehag i høyre legg. Det startet midt på leggen bak, er nå også litt av samme følelse på innsiden av leggen.Det er ikke konstant, kommer og går. Kjennes ut som en spent/øm muskel. Ikke vondt, heller mer som en stølhetsfølelse/strammer. Kjenner det mest når jeg går, men kommer når jeg sitter også. Må da bytte litt stilling på benet, så går det vekk. Hadde ikke tenkt så mye over det, så var det ei på jobb som nevnte blodpropp. Er dette noe som kan tyde på bldpropp? Jeg er IKKE hoven eller rød, ubehaget er heller ikke smertefullt. Kommer og går, og hvis jeg skal prøve å beskrive det, så kjennes det ut som det strammer seg/blir spent og ømt. Varer noen sekunder, litt avhengig av hva jeg gjør når det kommer. Kan jo nevne at jeg er 32 år, har 3 barn(siste fødsel for 1,5 år siden), er overvektig(bmi 35,4), aktiv, røyker ikke.

Kvinne 32
Svar

Hei.


Du er altså en kvinne på 32 år, fysisk aktiv og ikke-røykende, overvektig. De siste tre dagene har du kjent et ubehag fra høyre legg som kommer og går, og du beskriver det som om noe strammer seg og blir spent og ømt. Leggen er ikke hoven eller rød, og det er bra, for hevelse / spent hud, rødhet og hevelse er symptomer på blodpropp i leggen (dyp venetrombose). Har man den minste mistanke om dette, skal en til lege umiddelbart.  

Hvis dette utvikler seg til det verre, f.eks. at du lurer på om leggen blir tykkere enn den andre, skal du heller gå en gang "for mye" til lege, enn en gang for lite, -hvis det handler om en viss mistanke om blodpropp i leggen. Noe du kan gjøre for å følge utviklingen og for å være helt sikker på at den ikke er hoven, er følgende: Ta et metermål og mål fra knoken på ankelen og opp til dit leggen er på det tykkeste. Gjør det samme på det andre beinet. Sett en strek med en penn på begge legger. Så tar du metermålet rundt leggen der du har merket av, og ser om der er noen forskjell i diameter. Er det det, bør du nok vurdere et legebesøk. Det er viktig at du måler like langt opp på begge legger, derfor skal du starte med å sette av et likt mål fra knoken på leggen og opp.

Forøvrig er det ikke noe entydig bilde du beskriver her, det kan dreier seg om så mangt. Kan det være en krampe som kommerog går? Hvis tøying hjelper, kan det være et tegn på at det er leggkrampe. "Røykebein" (for lite blodforsyning til leggmusklene) arter seg som smerter som kommer ved aktivitet, f.eks. gange, og som forsvinner når du tar det med ro igjen, og det er jo ikke sik du beskriver dette, og i tillegg er du ikke-røyker og i yngste laget for røykebein.

Det kan også handle om "alminnelige" smerter fra muskler/sener, f.eks. en tendens til senebetennelse.  

Det at det forsvinner når du endrer stilling på beinet kan også være et tegn på at det er en irritasjon eller mekanisk press på en nerve i leggen, slik vi f.eks. kjenner når "beinet sover". 

Oppsummert: Det lar seg nok ikke gjøre å stille noen eksakt diagnose ut fra din symptombeskrivelse og uten legeundersøkelse, så hvis det blir verre eller ikke går over etterhvert, eller du merker forskjell i diameter på de to leggene, så bør du nok få det legeundersøkt. Men siden du spør konkret om blodpropp i leggen, så virker ikke det spesielt sannsynlig her. Smertene ville nok ikke kommet og gått og forsvunnet når du endrer stilling på beinet heller da.

Håper svaret kan være til nytte for deg, ha det bra.