Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Uavklart hevelse i flere ledd

Spørsmål

Hei, jeg søker diagnose og behandlingsanbefaling av følgende: For 10-11 dager siden la jeg merke til smerte i høyre hel og akilles når jeg gikk i trapper eller stod opp på tå. Denne smerten har i løpet av disse dagene oppstått progressivt flere steder: rundt venstre ankel (begge gjør vondt når jeg går), omkring begge knær (spesielt høyre), rundt begge albuer og nedre armer, øvre armer nær skuldrene, samt høyre tommel-ledd. Hevelse kommer og går i bena, spesielt hvis jeg står oppreist lenge samler det seg væske rundt anklene. Det gjør vondt når jeg presser direkte på helen og på sidene ned mot sålen, og i anklene foran og bak ved akilles. Det gjør også vondt når jeg bøyer kne-leddet og albue-leddet, og vrir eller roterer utstrakt arm frem og tilbake i vinkebevegelse. På det ene bildet vises hevelse under høyre kneskål, denne kulen gjør også vondt når jeg trykker. Smerten er den samme alle steder uansett tid på døgnet, dog mer stiv om morgenen og hvis jeg har sittet/stått stille lenge. Det føles ikke som om selve leddene har betennelse men heller områdene rundt dvs. sener og brusk. Jeg har ikke trent før eller i denne perioden og ikke byttet sko, men beveget meg normalt, gått rolige turer, bært handleposer osv. Ingen åpenbare gjentagende eller belastende bevegelser som kan danne senebetennelse. Jeg tenkte først at det kunne være Lyme/borrelia ettersom jeg oppdaget 6-7 små flått ved høyre trusekant den 3. februar som trolig kan ha vært der et par dager ettersom jeg var på tur i jungelen to dager i forveien (jeg er for tiden i Panama). Men jeg har ikke opplevd noen andre symptomer enn de beskrevet over. Det eneste som ellers har plaget meg er mygg, omtrent 5-10 stikk daglig de siste månedene. Men ingen feber, tretthet eller andre symptomer.  Hvis det mistenkes at dette er bakterielt, ville jeg sett pris på andre anbefalinger enn antibiotika da jeg prøver å bli gravid. På forhånd, takk.

Kvinne 31
Svar

Hei!


For meg høres dette ut som en tilstand hvor flere av leddene dine affisert. Det er sjelden eller aldri en biomekanisk forklaring på et slikt symptombilde.


Jeg vil sterkt mistenke at det du fremviser, er en betennelsesreaksjon  i de ulike ledd, slik at det oppstår øket væskerpduksjon, hevelse og smerter fra leddet og det omgrensende vevet. Her i Norge ville man kunne mistenke at det var en eller annen form for autoimmun reaksjon som rammet leddene dine.


Det hele kompliseres av det faktum at du befinner deg under fjerne himmelstrøk, og beskriver flere situasjoner hvor du kan ha vært utsatt for ulike bitt og stikk fra insekter. Dette gjør at potensielle utløsende årsaker til slike leddbetennelser kan skyldes tilgrunnliggende årsaker som vi ikke kjenner eller har erfaring med i Norge.


Et behandlingråd forutsetter en diagnose. En diagnose har du enda ikke, for det krever en undersøkelse, blodprøver, samt prøve fra leddvæsken i et affisert ledd. Selv om det er veldig lite sannsynlig at det er tale om en infeksjon i alle disse leddene, vil det være helt feil å anbefale antibiotika, uten å ha sikret seg prøver fra leddet, slik at man får påvist korrekt mikrobe.


Mitt beste råd til deg er å oppsøke helsepersonell der du befinner deg, og høre hvilken erfaring de har med slike symptomer. Etter adekvat diagnostikk, kan behandling eventuelt igangsettes hvis dette er påkrevet for tilstanden.


Lykke til!