Tilbakevendende soppinfeksjoner i vagina

Spørsmål

Hei! Jeg har sopp i underlivet. Hela tiden! Jeg har fått det bekrefter flere ganger av lege. Men jeg klarer ikke å bli av med det. Jeg får sopp av sex, mens, tampong, menskopp eller bare tillfeldighet. De siste 6 måneder etter mens har jeg fått sopp. Jeg får og sopp når jeg har sex. Når jeg har mensen blør jeg veldigt lite. Brukte bare mini tamponger, fikk sopp. Bytta til Ellen tamponger, fikk sopp. Canestenkrem på toppen av tampong, sopp. Sex gjør det ofte vondt, svider, stikker så jeg må avbryta. Når det ikke gjør vond så kommer sopp etterpå. Så jeg får mens, sen sopp, tror det gått over, prøver ha sex, får sopp så kommer mensen igjen. Hos fastlegen fikk jeg første gangen et utskrift fra nhi.no om sopp i underlivet. Men har alreden lest allt som finns på net om sopp. Jeg gjør typ allt riktigt, tvetter undertøy i minst 60, burker ikke såpe, bruker bommulstundertøy, sover naken, shaver ikke musen like ofte og spiser mye mindre sukker (noen sa at soppbakterier liker sukker). Så møtte jeg en turnuslege som tokk mine problem på allvor og jeg fikk utskrevet 6 måneders kur med Fluconazol Krka 150 mg. Det var himmelen, jeg hadde et fungerende underliv uten sopp og kunnde begynne nyte sex med min sambo igjen. Så tog tabletterne slut for ca et havår siden... Og nå er jeg tilbake i samme helvete. Sopp, sopp, sopp. Jeg var hos fastlegekontoret idag igjen, ny lege. Beskrev mine problem. Klumpete hvit tykk utflod, svider å føles tørrt, klør, må kisse ofte, gjør vondt når jeg har sex. Jeg fikk 4 tabletter av diflucan (men apoteket har bare Flucozanol Krka, billigere men med samme virkestoffer) og så skrev hun resept på ALLERGIMEDICIN?!? Så det ikke skulle klø! Jeg driter i om det klør, jeg vil ikke stille kløen jeg vil bli av med soppen. Hva kan jeg gjøre?!? Skulle det vara muligt med en lang underholdene kur med Fluconazol Krka, sånn resten av livet. Er det farligt med en lang kur? Det er ju det eneste som virket. Eller hva mer for alternativer finnes det? Mvh Desperat

Svar

Hei.

Jeg ser at det ser ut som du har forsøkt det meste, og at alt er riktig utført.
Her er et sitat fra Norsk Elektronisk Legehåndbok, om behandling av recidiv (tilbakefall) av soppinfeksjon i skjeden:

"Residivbehandling
Residiv behandles primært som akutt infeksjon. Ingen av alternativene er bedre dokumentert enn andre
Behandlingen individualiseres etter hvor hyppig residivene opptrer
Ved manglende symptomkontroll og minst fire dokumenterte episoder per år, kan ett av følgende alternativer forsøkes i inntil seks måneder:

Alternativ 1 - lokalbehandling:
Imidazol vagitorie:
500 mg en gang per uke - eller
500 mg en gang per måned ved menstruasjonstidspunkt

Alternativ 2 - peroral behandling:
Flukonazol 1 kapsel 100-150 mg en gang per uke - eller
Flukonazol 1 kapsel 100-150 mg en gang per måned ved menstruasjonstidspunkt, inntil 6 mnd
Det kan være aktuelt å gi flukonazol kpsl. 100 mg 2-3 ganger med 3 døgns (72 timer) mellomrom for å oppnå symptomkontroll før langtidsbehandling
Kontroll: Etter 2 doser bør behandlingseffekt kontrolleres med klinisk undersøkelse og dyrkningsprøver
Langtidsbehandling reduserer tilbakevendende symptomer under behandlingen, men langtidseffekt etter avsluttet behandlingen er usikker"

Ta gjerne med en utskrift av dette til din lege, for å se om her er noe som er uprøvd. Fikk din partner behandling mens du hadde den lange kuren med Flukonazol? Du skriver ikke noe om det. Hvis ikke, så vil det være en ide å forsøke.
Og er det tatt dyrkningsprøver fra vagina mens du har symptomer og utflod, for å bekrefte at det faktisk er sopp du har? Det må også gjøres når behandlingen ikke fungerer som ønsket.

Håper virkelig at noen av disse innspill kan hjelpe deg videre. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-