Tarsal tunnel syndrom

Spørsmål

Hei! Håper jeg stiller spørsmål til rett person. Jeg har nylig startet i veldig aktiv jobb, normalvektig og ellers for det meste frisk (sett bort i fra tidvise smerter og vondter her og der grunnet for hard trening for noen år siden). Har siden 2011 vært plaget med plantar fascitt i begge føtter, spesielt i høyre. Har de siste årene holdt det veldig fint i sjakk med å unngå løping og gå i joggesko. Fikk vondt på nytt da jeg våknet morgenen etter siste av to løpeøkter på 15-20 min i to ulike par sko. Først mistenkte jeg plantar fascitt, men så synes jeg symptomene mine likner mer på tarsal tunnel syndrom. Jeg har også i en ukes tid kjent slags vedvarende smertefullt "stikk" under H. Stortå som ikke kan forklares med at jeg har tråkket på noe eller noe i huden nå verker/brenner/prikker hele mediale side av fotbuen og oppover mot mediale siden av ankelen dorsalt for tibiamalleolen. Hælen er også litt øm. Symptomene forverres ved aktivitet/gange og ved samtidig dorsalfleksjon og eversjon av foten. Foten har nå vært smertefull i to dager og jeg er svært bekymret for dette. Fikk en time hos fastlegen i dag men hun avfeide bekymringene mine. Jeg fikk råd om behandling av plantar fascitt og en resept på naproxen. Jeg er ganske så kjent med å ha plantar fascitt og tror ikke det er det denne gangen (evt om det er begge deler samtidig, ikke lett å kjenne med øm/smertefull fot) . Det skal også nevnes at jeg har tidligere slitt med mortons nevrom i h. fot og har en slags ubehagelig “klikking” og stivhet i leddet/ leddbåndene på lateralsiden av ankelen. Jeg har ikke tråkket over eller skadet ankelleddet i betydelig grad såvidt jeg kan huske. Her også litt vondt over grunnleddet på storatåen etter sandaler som strammer der. ikke hoven. Hva gjør jeg videre nå og hvem henvender jeg meg til? Tenker du at min selvdiagnose stemmer? Hvordan er prognosene mine, hva slags behandling kan jeg få og kan dette gå over av seg selv? Hilsen fortvilet og desperat

Kvinne 29
Svar

Hei!


Jeg er enig i at det du beskriver ikke høres ut som klassisk plantar fascitt eller fasciose. Til det synes varigheten og symptomutbredelsen å falle utenfor det normale bildet. Du virker å være godt opplest på tilstanden som kalles tarsal tunnel syndrom. Dette er altså en tilstand hvor en større nerve til foten, kan gi ubehagelige symptomer i ankel, fot, og noen ganger i leggen. Årsaken til plagene er oftest beskrevet å være trykk mot nerven fra romoppfyllende prosesser, mens jeg personlig oftest synes at det foreligger en dynamisk tilstand, hvor det oppstår trykk mot nerven når fot og ankel blir belastet.


Jeg ville bedt å bli henvist til nevrofysiplagsom testing, og deretter videre til en ortoped som driver en del med fot- og ankelkirurgi, hvis plagene ikke gav seg.


Det kan godt bli spontant bedre, men hvis plagene varer ved i mer enn 3-4 måneder ville jeg bedt om å bli henvist. Prognosen er litt vanskelig å forutsi, jeg forventer at du vil kunne bli bedre spontant. Hvis det vedvarer, kan man forsøke ulike medikament som kan dempe plagene. Hvis heller ikke dette fungerer, kan kirurgi komme på tale, og erfaringsmessig opp mot 75% oppleve denne operasjonen som vellykket. Den viktigste prognostiske faktor i forhold til kirurgi, er varighet av tilstanden - svært mye dårligere hvis tilstanden har stått på i mer enn 3-4 år. 


Lykke til!