Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Stressbrudd i hoften

Spørsmål

Hei, jeg har hatt smerter i lysken i lengre tid. Det toppet seg i slutten av juli ved en løpetur i myra. Jeg var til lege 14 dager etterpå da det ikke gå seg. Ble sendt på rtg. Men ingen funn, bortsett fra noen forkalkninger på trochanter major. Men dette stemte ikke med symptomene. Legen mente det var unødvendig med MR undersøkelse. Etter noen runder hos kiropraktor og fysioterapeut, ble jeg endelig sendt på MR undersøkelse. Det ble påvist benmargsødem i mediale collum femoris/trochanter minor. Trolig stressrelaterte. Annen relevant patologi ikke påvist. Nå har jeg mye mindre smerter, men kjenner at det er noe der. Det knaker litt i foten av og til når jeg rører på den, sikkert muskulær. Jeg har en liten hevelse i lysken. Det jeg lurer på er om dette bare vil gå over etterhvert. Om jeg kan trene så lenge det ikke gjør vondt. Eller om det krever full avlastning. Hvilken type trening kan jeg gjøre? Sykle? Gå på fjelltur? Jeg er vant til å trene en del og ønsker å holde kondisjonen ved like.

Kvinne 46
Svar

Hei!


MR viser at du sannsynligvis har overbelastet knokkelvevet i denne perioden, og fått et ikke-gjennomgående brudd i lårhalsen. Hvis dette kom som utslag av svært høyt aktivitetsnivå i forkant, kan det forklare et slikt brudd. Hvis du kun drev alminnelig belastning og holdt et normalt aktivitetsnivå, kan slike brudd oppstå som følge av svekkelse i knokkelvevet. Den vanligste årsaken til dette er benskjørhet.


Vanligvis anbefaler man avlastning i 6 uker innenfor smertegrensen. Jeg ville derfor ha unngått løping, lange turer og annet som gir det vi kaller aksial belastning i beinet ditt i en periode på 6 uker. Sykling og svømming er gode alternativ. Man kan for sikkerhets skyld ta nye MR-bilder etter 2-3 måneder for å bekrefte at signalforandringene er gått tilbake. Hvis det er mistanke om underliggende svekkelse i knokkelvevet, bør man vurdere å sjekke at det ikke foreligger benskjørhet.


Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-