Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Stiv nakke

Spørsmål

Hei. Jeg plages med stiv nakke. Klarer ikke å snu hodet mer enn 45 grader. Har vært til behandling hos kiropraktor, men det hjalp ikke. Har ikke hodepine. Har hatt det siden påske.

Mann 70
Svar

Hei.


Det absolutt mest sannsynlige her er at dette skyldes muskulære forhold, ofte kramper og spenninger i muskulaturen. Det skjer ofte som følge av at man har vondt, dvs det vi kaller avverge-spasme. Man unngår vonde bevegelser, og så blir det ytterligere stivhet og smerter som følge av det. Den beste behandling mot dette er tilstrekkelig med smertestillende medisiner, slik at det blir lettere å bevege nakken igjen, og dette kan med fordel kombineres med bevegelsesøvelser som f.eks. en fysioterapeut kan vise deg. 

Men det er viktig med smertestillende medisiner, for å brutt den onde sirkelen av smerter og spasmer, som oftest er tilstede i slike sammenhenger. Smerter fører til kramper i musklene og mindre bevegelighet, og disse krampene fører igjen til mer smerter, osv osv, altså en snøballeffekt.

Jeg kan naturligvis ikke fastslå at det er dette som er forklaringen i ditt tilfelle, uten å undersøke deg, men det er svært vanlig. Jeg synes du skal oppsøke fastlegen din for å bli undersøkt for å se om ikke dette stemmer, og så kan du jo samtidig få resept på nødvendige smertestillende tabletter. 

Lykke til.