Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter som virker å komme fra nerver

Spørsmål

Har i 14 mnd vært plaget med smerte på baksiden av låret. Den er ikke der konstant, men trigges av at jeg endrer stilling – verst å reise seg fra sittende, særlig om jeg har sittet med beina vannrett ut i sofaen. Reiser meg, går noen skritt og så er det som om en kran åpnes og smerte fosser nedover baksiden av låret. Dette er som regel så smertefullt at dersom det hadde vart lenger, så hadde jeg nok besvimt. Heldigvis varer det bare i noen sek, og så er det borte. Det er ikke vondt å gå, men hele baksiden kjennes stram ut, så jeg tøyer lår, sete og rygg så godt og ofte jeg kan. Det er ikke vondt å bruke muskelen, og det gjør heller ikke vondt ved berøring/trykk. Derimot gjør det vondt om jeg blir sittende over lengre tid, noe jeg gjør hver dag siden jeg jobber på kontor. Er ofte oppe og beveger meg, men det lindrer bare der og da. Det hugger også til på baksiden av låret når jeg i sittende stilling bøyer hodet fremover. Opplever også ofte at det prikker i hele beinet (dovner vekk). Har i det siste også fått en slags sviende følelse over hofteleddsbøyeren på samme side som kommer og går. Har vært hos 3 ulike fysioterapeuter og fått tre ulike diagnoseforslag: Bekkenrelatert, "vet ikke - du må regne med å ha litt vondt" og hamstringsskade. Jeg har gjennom hele dette året vært i aktivitet, og ikke sånn sett blitt hemmet av dette, men jeg liker ikke helt at det ikke er noen som helst bedring, men heller forverring. Har trent hele tiden, men de siste mnd har det vært mer strukturert med faste økter fl. ganger i uka; sirkeltrening (1 økt), 4x4 på sykkel (2-3 økter), alltid etterfulgt av styrkeøvelser med fokus på problemområdet (hipthrust, knebøy, utfall, planke ++), men ser ingen positiv endring. I stedet har jeg oftere og oftere begynt å våkne av ubehag i hofte og lår om nettene. Burde jeg ikke se tegn til bedring etter flere mnd med målrettet styrketrening? Hva kan dette skyldes, og hva kan/bør jeg gjøre med det?

Kvinne 41
Svar

Hei!


Dette var jo en kompleks problemstilling. Du skriver dessverre ikke hvilken side dette er, siden du nok er disponert for slike plager på venstre side etter alt du har vært gjennom der.


Jeg vet ikke hva som er årsak til dine plager, men ut fra din beskrivelse, virker det svært suspekt på nervesmerter. Det finnes en lang rekke ulike tilstander som kan gi plager fra nervene og oppleves som nervesmerter i beina. Det vanligtste er nok trykk mot nerverøtter i ryggsøylen, men også etter at nerverøttene er organisert i perifer nerver, kan de utsettes for trykk og påvirkning som gir opphav til plager som du beskriver.


Å finne ut hvor en eventuell nerve kan være plaget, er ofte mulig ved å systematisk undersøke deg for dette, samt supplere med de riktige røntgenundersøkelser som kan understøtte diagnosen.


Hvis du ikke kommer i mål hos en fysioterapeut, kunne det kanskje være lurt å be om å få bli vurdert hos en nevrolog, eventuelt også en ortoped.


Lykke til!