Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter på utsiden av foten

Spørsmål

I vår ble jeg mamma for første gang. Mot slutten av svangerskapet hadde jeg en del vanlige plager, blant annet hovnet føttene mine veldig opp, og det ble vondt å gå. Jeg gikk opp mye i vekt i svangerskapet, men kiloene er borte nå. Beina/føttene er ikke hovne lenger. Men det gjør fortsatt vondt i føttene. Mer og mer, egentlig. Smertene sitter på yttersiden av føttene. Det er likt på begge bein. «Episenteret» er liksom i den kulen som står litt ut på yttersiden av foten, like ved der lilletåa er koble til resten av foten, så stråler det bakover mot hælen. (Det er IKKE vondt verken i hælen, under hælen, i fotbuen, i tærne, anklene eller noe annet sted.) Mest vondt er det når jeg går ut av senga om morgenen. Det er vondt å tråkke ned. Men det gjør også vondt når jeg skal reise meg opp etter å ha sittet stille en liten stund. Når jeg får gått et stykke, kjenner jeg ingenting lenger. Nå i det siste har det begynt å gjøre vondt når jeg ligger/sitter også. Det på en måte verker. Alt av press mot yttersiden av foten, som trange sokker eller sko, er vondt. Hva er dette for noen rare greier? Hva kan det skyldes, og hva kan jeg gjøre med det? Det har vart i seks-sju måneder nå, og det virker nesten som det bare blir verre. Andre potensielt relevante tilleggsopplysninger: Jeg har ikke gått verken uvanlig mye eller uvanlig lite, jeg har ingen nye sko som kan ha forårsaket problemet, og jeg har heller ingen andre kroppslige plager. (Det er jo mulig at svangerskapet og smertene i føttene ikke har noen sammenheng, men ettersom smertene oppsto samtidig som bekkenet begynte å bølle, antar jeg at det har en sammenheng.)

Kvinne 33
Svar

Hei!


De symptomene du beskriver kan skyldes biomekanisk overbelastning av utsiden av foten. Enten som følge av en feilstilling, eller at foten på grunn av en periode med overvekt har fått økt belastning.


Ellers kan man tenke seg et par anatomiske strukturer som kan gi smerter i dette området. Det ene er en nerve som forløper omtrent slik du har beskrevet. Det er likevel ikke vanlig at denne gir plager hvis ikke det foreligger en skade av nerven.


Det er en sene som også har et forløp omtrent i det området du beskriver. Denne kan skades akutt, men også gi plager hvis den over tid slites.


Å skille mellom hva som kan være årsaken til dine plager vil kreve en undersøkelse av foten, men også hele beinet ditt.


Alle de potensielle årsaker jeg har nevnt kan gjøres noe med. Om du i første omgang vil gå til fastlegen eller en annen behandler kan dere kanskje komme litt nærmere et svar.


Lykke til!